Menu
Nieuwsoverzicht

Uddel Samen van start

26 mei 2021

13

UDDEL  –  Het was dinsdagavond 25 mei in de Wilhelminahof een avond waar werd teruggekeken, maar vooral ook werd gekeken naar de toekomst.

Het was de avond dat er werd teruggekeken naar 25 jaar Stichting Ontmoetingscentrum Koningin Wilhelmina Hof. In 1996 opgericht door o.a. oud-huisarts dr. Nooy van der Kolff, eerder dit jaar op 95-jarige leeftijd overleden. Met als doel dat ouderen  – ook als ze zorgbehoeftig zijn of worden – in staat gesteld worden zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen in een zelf gekozen woonsituatie. Met de komst van het zorgsteunpunt aan de Essenkamp konden ook de activiteiten van de KWH worden uitgebreid. De dagopvang was al begonnen in 1994 in de toenmalige MAVO onder leiding van de Loohof uit Apeldoorn en met hulp van vrijwilligers van de SVHU. Er werd gestart met de Open Eettafel, de Creatieve middag, de Open Inloop en Meer Bewegen voor Ouderen. “Activiteiten waar hoofdzakelijk vrouwen naar toe komen. De mannen zijn sterk in de minderheid, helaas”, zei Kees Zwaan voorzitter van de SKWH. Het duurde tot 2015 voor er wat voor mannen werd gestart, de manneninloop. Wat een groot succes werd, maar door de coronamaatregelen stil ligt. “Voor de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel waren de afgelopen 25 jaar een periode van heel nauwe samenwerking”, zei Kees Roos, voorzitter van de SVHU. “We zien terug op een mooie en goede periode van samenwerking en wij willen graag met haar onze verdere levensweg delen”, aldus Kees Roos.

Er was ook een gedichtenwedstrijd uitgeschreven en de winnaar mocht gedicht voorlezen op deze jubileumavond. Uit alle inzendingen werd het gedicht van Dorianne van den Brink door de jury gekozen tot het mooiste gedicht. Zij las het dan ook met veel enthousiasme voor.

Het was de avond met de blik naar het verleden, het werd de avond waar werd gekeken naar de toekomst. Twee stichtingen werden opgeheven, de SKWH en de SVHU, een nieuwe stichting mocht het daglicht zien, Uddel Samen. Na een periode van veel overleg onderling werd de stap gezet om tot een fusie te komen. Dit alles om continuering te waarborgen voor de toekomst. Uddel Samen gaat uitdagingen niet uit de weg. “We kijken naar 24-uurs zorg in Uddel, en naar de mogelijkheid van dagbesteding voor mensen met dementie”, zei Kees Zwaan, nu als voorzitter van Uddel Samen.  Kees Zwaan zei verder: “Uddel Samen is er voor jong en oud, voor alle inwoners van Uddel, Meerveld en Nieuw Milligen, een ontwikkeling waar we trots op zijn.”  Kees Roos, nu dus oud-voorzitter van de SVHU, zei: “Vrijwilligers beleven deze avond met gemengde gevoelens, niet negatief bedoeld, maar door de positieve herinneringen die er zijn.” Hij bedankt alle vrijwilligers die zich hebben ingezet en nog inzetten, binnen en buiten de Wilhelminahof, voor de SVHU en die zich nu inzetten voor Uddel Samen.

“Door samen te gaan onder de nieuwe naam Uddel Samen, kunnen beide organisaties nog beter hun werk doen in het mooie Uddel”, zei loco-burgemeester Willems.

Uddel Samen gaat samen werken met Uddels Belang, de drie kerken in Uddel, de scholen en Uddel Onderneemt, kortom met de gehele Uddels gemeenschap om bij te dragen aan de leefbaarheid van de Uddelse dorpsgemeenschap.

Hierna werd het logo van Uddel Samen onthuld door Aaltje Bronkhorst, zij is de oudste vrijwilliger van nu dus Uddel Samen, vaste bezoeker van de dagbesteding en zet zich in voor Hart van Ouderen en door Rita Hop, zij is coördinator van de Wilhelminahof. – Voor uitleg en betekenis van het logo zie apart artikel op uddel.info -.

Er werden deze avond ook twee Koninklijke Onderscheidingen overhandigd, hierover ook een apart artikel op uddel.info.

De avond was ook rechtstreeks te volgen via een livestream. Daar is inmiddels door honderden mensen naar gekeken en teruggekeken. Dit werd verzorgd door Marc Olde Kalter.

Kijk hier de avond terug:

 

Tekst en foto’s: Bartus Vos

Winnende gedicht van Dorianne van den Brink

Jong en oud

Een verbindende factor

Dat is wat Uddel levendig houdt

Zichtbaar verbonden door een Koninklijke hof

In 1996 gebouwd

En vele handen maakten licht werk

Want juist daarin is Uddel sterk

De eerste steen gelegd door dokter Nooy

Wat een gebouw, lieve mensen hoe prachtig, hoe mooi

Als een statige dame verrees ze uit steen, staal en hout

Een nieuwe Wilhelminahof gebouwd op eeuwenoude gronden

Zo voelen we ons met het Koninklijk Huis verbonden

Een ieder kan het beamen; op deze plek ben je niet alleen, maar samen

Wilhelminahof, de plek voor jong en oud. Verbindende factor

Dat is wat Uddel levendig houdt!

 

 

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX