Menu

Uddelermeerpad

Het Uddelermeerpad is een rondwandeling van zestien kilometer door het mooie buitengebied van Uddel. Wandel door het prachtige bos en de heide van Kroondomein Het Loo, langs de pingoruïne van het Uddelermeer en een middeleeuwse schans.

Het Uddelermeer is waarschijnlijk een pingoruïne. Het meer is dan ontstaan uit een pingo ofwel vorstheuvel. Dit vond plaats tijdens de laatste ijstijd, het Weichselein. Na het smelten van een grote ijskern in de bodem, resteerde een laagte die tegenwoordig het meer vormt. Het Bleeke Meer is net als het Uddelermeer ontstaan als pingoruïne door een smeltende ijskern na de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden. Door zijn geringe diepte is het meer echter snel begroeid geraakt en is er veen ontstaan.

De Broekeld is ook een pingoruïne. Het gebied is ontgonnen in het midden van de 19e eeuw. Door het graven van greppels zijn de lager gelegen, moerassige gronden geschikt gemaakt voor landbouw. In het gebied is nog de historische, onregelmatige kavelstructuur te vinden, die afgestemd is op het reliëf van de pingoruïne.

Voor alle informatie en app: klompenpaden.nl/klompenpad/uddelermeerpad

Hieronder wat reacties over het Uddelermeerpad:

– Wij waren gisteren bij de opening van het Uddelermeerpad. Een prachtige aanvulling van de paden. Geweldig om te zien dat na de plechtigheid er zeker 5 groepjes mensen de tocht gingen lopen. Voltreffer voor Uddel/Meerveld.

– Het Uddelermeerpad is voor mij een van de mooiste klompenpaden. Als je wilt 100% onverhard, de paar kleine stukjes asfaltweg die erin zitten daar ligt nog genoeg onverhard naast om op te kunnen lopen. Ja dit pad is het echt waard om nog een keertje terug te gaan in het voorjaar en dan……. op blote voeten. Wie gaat er mee? Superveel zin in.

– Complimenten aan de makers van dit mooie afwisselende pad. Wie moeite heeft met vieze schoenen kan voorlopig beter even wat anders kiezen, maar voor wie van een beetje uitdaging, glibberen, glijden en genieten houd……Klompen aan, en gaan.

– Prachtig pad, een ‘toppertje’! Vandaag het zuidelijk deel gelopen; de route is heel goed aangegeven en opstapjes, bruggetjes zeer solide. We verheugen ons nu al op voorjaar, zomer en herfst; dan zal het hier ook erg mooi zijn… Complimenten aan de bedenkers en uitvoerders van dit prachtige klompenpad!

– Heel mooi pad, ben heel benieuwd hoe het in het voorjaar en de zomer is, als de velden vol staan. Bij Herberg ‘t Vossegat waanden we ons even in de jaren vijftig. Prachtig, het was een mooie frisse winterwandeling.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX