Menu

Uddelermeer

Het Uddelermeer is ontstaan uit een restant van een pingo. (vorstheuvel) Toen aan het einde van de ijstijd de ondergrond geleidelijk begon te ontdooien smolt ook het ijs van deze pingo’s. Er bleef als het ware een kom over die zich vulde met water. Het uddelermeer was vroeger groter dan zoals het tegenwoordig is. Na 1857 heeft men een gedeelte ingepolderd. Vroeger ging men in het Uddelermeer de schapen wassen voor men ze ging scheren. Jaren lang was er de gelegenheid om te zwemmen, maar dit is al tientallen jaren niet meer het geval i.v.m. onder andere de blauwalg.

Dit hoogstgelegen meer van Nederland is bij toeristen vooral bekend als het enige natuurlijke zwemwater uit de omgeving.

In de Veluwse sagen speelt het Uddelermeer precies die mysterieuze rol die diepe meren in volksverhalen schijnen te moeten vervullen.

Het Uddelermeer is langzaam maar zeker aan het dichtslibben. Het water is nog maar een paar meter diep. Voor wetenschappers ligt er een vrijwel uniek, historisch archief van o.a. stuifmeelpollen.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX