Menu
Nieuwsoverzicht

Zwemmen in Uddelermeer nog ver weg

19 maart 2018

1

UDDEL     –     Op 20 februari heeft de SGP Apeldoorn schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W van Apeldoorn naar over het Uddelermeer. Dit o.a. naar aanleiding van berichtgeving op uddel.info en een facebookbericht van Uddels Belang. Vandaag heeft het college geantwoord.

Het college heeft geantwoord dat men de komende jaren nog niet kan zwemmen in het Uddelermeer. Zwemmen in het Uddelermeer is duidelijk nog een stap verder, aldus het gemeentebestuur. ‘Het geschikt maken als zwemvoorziening is een mogelijk volgende stap waarvoor toestemming nodig is van de eigenaar, Kroondomein Het Loo. Het is eerst zaak de waterkwaliteit te verbeteren waardoor het meer niet dichtgroeit en ecologisch een grotere waarde krijgt.

‘Het  Uddelermeer is wetenschappelijk gezien van internationale betekenis door het pollenreservoir dat zich op de bodem van het eeuwenoude meer bevindt’, schrijft het college van B en W. ‘Uitbaggeren of afdekken verstoort de unieke bodemopbouw. Er is een innovatie methode nodig om de fosfaatverontreiniging op het heffen met het behoud van het bodemarchief. Het  Uddelermeer is wetenschappelijk gezien van internationale betekenis door het pollenreservoir dat zich op de bodem van het eeuwenoude meer bevindt’, schrijft het college van B en W. ‘Uitbaggeren of afdekken verstoort de unieke bodemopbouw. Er is een innovatie methode nodig om de fosfaatverontreiniging op het heffen met het behoud van het bodemarchief.’ Schoonmaken zal met beleid moeten gebeuren dit vanwege de rijke historie die het Uddelermeer met zich meedraagt.

De universitieiten van Wageningen en Amsterdam buigen zich dit jaar over het Uddelermeer. ‘Zij gaan in de eerste helft van dit jaar onderzoek doen naar de watervervuiling’. De intentie is nog dit jaar tot een tweede onderzoek te komen om de beste schoonmaakmethode te bepalen. ‘Schoonmaken zal in ieder geval een kostbare, langdurige en complexe operatie zijn.’ Het huidige college geeft de formateur van het nieuwe college alvast mee extra geld te reserveren.

Lees de hele beantwoording door het college.   klik hier

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.