Menu
Nieuwsoverzicht

Zonnepanelen in plaats van asbestdaken bij agrariërs en bedrijven

30 juli 2019

APELDOORN – De gemeenten Apeldoorn en Epe starten een project om het saneren van asbestdaken bij agrariërs en bedrijven te combineren met het plaatsen van zonnepanelen. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn, zeker als een dak toch aan vervanging toe is. Op dit moment zijn er verschillende gunstige regelingen voor het plaatsen van zonnepanelen.

Mijn Apeldoorn
Geïnteresseerde ondernemers kunnen een gratis en onafhankelijk persoonlijk advies krijgen en/of deelnemen aan een van de informatiebijeenkomsten op 20 en 28 augustus.

‘De verplichting om asbest te saneren is voorlopig van de baan, maar de Tweede Kamer buigt zich na de zomer over een nieuwe voorstel. Vaak zijn daken met asbest ook vaak verouderd en kunnen ze gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, aldus Anne ten Brummelhuis van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel. ‘Genoeg reden dus om alsnog na te denken over het saneren van asbestdaken. En als je toch met het dak bezig gaat, waarom dan niet direct zonnepanelen? Dan levert het je misschien ook nog iets op.’

Gunstige subsidies voor zonnepanelen
Er zijn verschillende gunstige subsidies voor zonne-energie. De SDE+ is één van die subsidies en is bedoeld voor ondernemers met een grootverbruikersaansluiting (<3x80A). Met deze subsidie krijgt een ondernemer het verschil in de kostprijs tussen grijze en duurzame stroom vergoed. ‘Het Rijk heeft al bekend gemaakt dat deze regeling volgend jaar gaat veranderen waardoor deze mogelijk minder voordeel oplevert. We willen daarom ook agrariërs en andere bedrijven aansporen om nog in 2019 naar de mogelijkheden te kijken.’

Kosteloos en vrijblijvend advies voor agrariërs
De Omgevingsdienst Veluwe IJssel geeft namens de gemeenten kosteloos advies over de mogelijkheden omtrent het vervangen van een asbestdak én de overstap naar zonnepanelen. Op 20 en 28 augustus zijn twee bijeenkomsten waar meer informatie wordt gegeven over de mogelijkheden.

Daarnaast worden er ook keukentafelgesprekken aangeboden voor agrariërs en ondernemers die direct aan de slag willen met asbestsanering en het plaatsen van zonnepanelen. Hiervoor kan contact opgenomen worden met Meri Ismirowa via zon@ovij.nl of via 055 – 580 2494.

Bijeenkomsten asbest en zon
20 augustus – Inloop 19:30 uur Pijnappel Hoofdweg 55 in Klarenbeek
28 augustus – Inloop 19:30 uur Kulturhus Stationsstraat 25 in Epe
Aanmelden is niet nodig, maar wordt in verband met de organisatie wel op prijs gesteld en is mogelijk via zon@ovij.nl. Meer informatie is te vinden op www.odveluweijssel.nl/zon

Bron: Gemeente Apeldoorn

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX