Menu
Nieuwsoverzicht

Zoals het landleven vroeger was

11 augustus 2018

76

MEERVELD / UDDEL    –    Voor wie terug wou in de tijd van hoe het boeren vroeger ging die had op de Boerenlanddagen in Meerveld moeten zijn. Bij en rondom Herberg ’t Vossegat was de sfeer te proeven van vroeger. Maaien met de hand met zicht en pikhaak. Maar ook de tractor, old timers, kon men aan het werk zien. Je kon zien aan de reacties van ouderen dat men deze manier van werken, oogsten, zich nog wel kon herinneren. Als het graan gemaaid was dan werd er gedorst, ook dat was te zien tijdens de Boerenlanddagen. Handmatig en machinaal dorsen, het publiek vond het allemaal prachtig. Was het vrijdag de regen die tegen het eind van de middag er voor zorgde dat de markt wat vroeger afgelopen was dan de bedoeling. Jammer.

De zaterdag was een mooie dag, het weer werkte mee. Het publiek kwam in grote getale naar Meerveld. Het programma was zaterdag ook uitgebreider dan de vrijdag. Voor jong en oud was er veel te doen en te zien. Met name de kinderen, maar ook ouderen, waren bijna niet weg te slaan bij het pluimvee en de konijntjes. Prachtige kippen van verschillende rassen waren te bewonderen. Er waren echte knuffeldieren bij. Kippen, konijnen, marmotten ze mochten aangeraakt worden, op schoot, ja en zie dan je kind(eren) maar weer eens mee te krijgen. Bij de kippen was er natuurlijk één haantje de voorste.

De man met de motorzaag deed aan woodcarving. Hij liet zien wat hij met een motorzaag voor prachtige dierenfiguren uit hout kon maken. De dames met de breikous lieten hun vaardigheden met de breinaalden zien.

En er was de Gelderse Vleesvee Keuring met de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap. Onder de deelnemers was ook Marnix Knetemann, de zoon van oud-wielrenner Gerrie Knetemann, die jong is overleden. Marnix Knetemann is een dikbil-specialist in Noord-Holland. Hij doet het komende seizoen ook mee aan het programma Boer zoekt Vrouw. Wat ook een prachtig gezicht was bij de keuring, dat waren die de kinderen, jonge boeren in de dop, die daar met hun jong vee, kalfjes, lieten zien waar hun toekomst ligt. Dan is er toch hoop voor het boerenbedrijf in Nederland.

Verder waren er veel kramen waar men voor van alles en nog wat terecht kon. Ook de Uddelse bakkers brachten er hun met vakmanschap gemaakte producten aan de man. De bijenvereniging uit Uddel was aanwezig met honing en een demonstratie van korfvlechten en het spinnewiel draaide op het tempo van de spinster.

Een paar mooie dagen zijn afgesloten met een feestavond met live-optredens.

Filmpje: Boerenlanddagen 2018

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX