Menu
Nieuwsoverzicht

Wordt de toren van de Hervormde Kerk afgebroken

18 februari 2017

5

UDDEL     –    Deze week is er huis aan huis een flyer bezorgd of komt de komende week door de brievenbus, door de Hervormde Gemeente in Uddel, in verband met de toren van de Hervormde Kerk die moet worden afgebroken en opnieuw weer wordt opgebouwd. In 1955 was er het comite ‘Klokkenactie-Uddel’ namens de gehele bevolking van Uddel, Meerveld, Nieuw-Milligen en ’t Sol die toen in 1955 die toen een luidklok, drie uurwerken en een slagwerk heeft aangeboden de Nederlands Hervormde Kerkvoogdij, zoals de oorkonde uit die tijd vermeld.

 

Hieronder de volledige tekst die staat op de flyer die huis aan huis is bezorgd of nog wordt bezorgt de komende week.

 

WAT IS ER AAN DE HAND?

De in 1955 gebouwde toren van de hervormde kerk in Uddel staat, na ruim 60 jaar stand te hebben gehouden, op de nominatie om afgebroken te worden. De gemetselde torenkolommen zijn namelijk inwendig en uitwendig ernstig aangetast door langdurige vochtproblemen. Diverse professionele bouwkundigen hebben vastgesteld dat een deugdelijke renovatie niet meer mogelijk is. Er rest ons daarom niet anders dan de toren geheel af te breken. U zult begrijpen dat wij al het mogelijke in het werk willen stellen om een nieuwe toren zodanig te laten herbouwen dat de huidige problemen voorkomen kunnen worden.

Mede omdat het kerkgebouw sinds 2008 een gemeentelijk monument geworden is, wordt verwacht dat de nieuwe kerktoren hetzelfde aanzien krijgt als de nu bestaande toren.

Een bouwkundig ingenieursbureau heeft laten zien dat ook met een geheel nieuwe constructiemethode het aanzien niet hoeft te veranderen.

 

WAT IS DE BEDOELING?

Reeds vanaf het eerste moment heeft de toren met de luidklok en de uurwerken een gemeenschappelijke- én symbolische functie, zowel in het

kerkelijke, als ook in het gewone dorpsleven van onze woonplaats.

 

De aanschaf van de luidklok met de uurwerken is in 1955 een gezamenlijk initiatief geweest van alle inwoners uit Uddel. Dankzij deze inbreng mag de Uddelse bevolking zich hier de eigenaar van noemen.

 

Tegelijk met de herbouw van de toren zal aan de luidklok en de uurwerken intensief onderhoud gepleegd worden. De wijzerplaten worden gestraald, verzinkt en krijgen een nieuwe coatinglaag. Het bladgoud, de verlichting en de trafo’s worden vernieuwd en in het mechaniek worden de stalen onderdelen vervangen door roestvrijstaal. Het behoeft geen nadere uitleg dat hier aanzienlijke bedragen mee gemoeid zijn. De bouwkosten voor de herbouw van de toren en het onderhoud aan de klok met uurwerken zijn berekend op een totaalbedrag van € 168.000,-

De bedoeling is om Deo Volente in de loop van dit jaar de herbouw van de kerktoren te kunnen realiseren.

 

BIJDRAGE

Metselstenen zijn meestal een belangrijke schakel in de constructie van een bouwwerk en bepalen voor een niet onbelangrijk deel het esthetische aanzien. Ook voor de gevels van de twee nieuw te bouwen torenkolommen zijn er circa 10.000 metselstenen nodig. Wij zouden het bijzonder op prijs stellen als u ons wilt steunen door één of meer van deze metselstenen symbolisch te kopen voor een bedrag van € 10,- per stuk.

Op deze wijze is uw bijdrage een belangrijke bouwsteen in de herbouw van de toren.

 

U kunt hiervoor gebruik maken van de aangehechte machtigingskaart,  die aan de huis aan huis bezorgde flyer zit,  en deze ingevuld inleveren bij of opsturen naar de:

 

Scriba van de Hervormde gemeente Uddel,

Garderenseweg 44, 3888LC Uddel.

 

Wilt u uw koop cq bijdrage rechtstreeks per bank overmaken,

 

dan is ons bankrekeningnummer NL59RABO0383357640

 

t.n.v. Hervormde gemeente Uddel

 

onder vermelding van “herbouw toren”.

 

 

Omdat de hervormde gemeente van Uddel een ANBI instelling is, is uw gift aftrekbaar van de belasting.

 

INFORMATIE

Op zaterdag 11 maart 2017 zal er een inloopmorgen/middag gehouden worden in de zaal van de hervormde kerk.

Wij kunnen u dan aan de hand van de bouwkundige tekeningen laten zien, hoe de toren constructief herbouwd zal worden.

 

U bent van harte welkom tussen 10.00 en 14.30 uur.

 

Hervormde gemeente Uddel

Scriba G. Schouten

Garderenseweg 44

3888 LC Uddel

RSIN nr: 002531276

 

Contact/informatie

College van kerkrentmeesters

Voorztter C. Jansen tel 0577 402026

Secretaris E. van Vliet tel 0577 456258

 

 

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX