UDDEL – Het Uddelermeer, het hoogst gelegen pingomeer van ons land, was vroeger voor veel mensen een plaats om te zwemmen. Tegenwoordig denken veel bezoekers van het Uddelermeer misschien dat het een meer is met stilstaand water waar niet naar omgekeken wordt. En dat er geen beheer is rondom de waterkwaliteit. Niets is minder waar.
Een aantal malen per jaar komen ze van het Waterschap Vallei en Veluwe watermonsters nemen. Misschien zijn er inwoners van Uddel die wel eens een man of een vrouw in het Uddelermeer hebben zien staan die watermonsters nam. Zo ook de eerste week van juli.
Bij het Waterschap Vallei en Veluwe is informatie opgevraagd over wat men met die watermonsters doet. Met dank aan hun bereidwilligheid om te reageren, komen zij met het volgende:
“Als waterkwaliteitsbeheerder bemonstert Waterschap Vallei en Veluwe met een bepaalde frequentie al het oppervlaktewater. Zo ook het Uddelermeer. Dit geeft ons meer inzicht in de kwaliteit van het water en of dat door de tijd heen verandert.
De watermonsters worden in het laboratorium geanalyseerd. Zo wordt er bepaald hoeveel stikstof, fosfaat en sulfaat er in het water zit. Ook wordt ter plaatse het zuurstofgehalte en temperatuur van het water bepaald.”
Voor wie wel eens langs het Uddelermeer loopt, komt een blauw bord tegen waarop staat: “Geen zwemplaats. Geen controle veiligheid en waterkwaliteit.” Dit staat er voor diegene die toch zeggen ‘ik neem een duik in het Uddelermeer’, voor hun eigen veiligheid en gezondheid. Het risico kan zijn dat als men een slok water binnen krijgt, men daar ziek van kan worden, zo wordt er gezegd vanuit de Provincie Gelderland.
Het feit dat er snoeken leven in het Uddelermeer, die houden van helder water, betekent dat het met de waterkwaliteit in het Uddelermeer niet slecht is gesteld. Maar dat wil dus nog niet zeggen dat het geschikt is als zwemwater.
In de 19e eeuw werden door leden van het Koninklijk Huis regelmatig vispartijen gehouden.
Tekst en foto’s: Bartus Vos