Menu
Nieuwsoverzicht

Dit zijn de landelijk aangescherpte coronamaatregelen

14 december 2020

263x gelezen

REGIO – De coronamaatregelen zijn vanaf maandag 14 december middernacht flink aangescherpt. De maatregelen gelden tot zeker 19 januari.

Vanaf maandag middernacht gelden de volgende maatregelen:

– Alle niet-essentiële winkels moeten vanaf maandag middernacht dicht. Het gaat daarbij om kledingwinkels, meubelzaken en tuincentra. Winkels die levensmiddelen en medicijnen verkopen, mogen openblijven, net als banken. Behalve supermarkten mogen ook drogisten, slijterijen, en verswinkels zoals bakkers, slagers en traiteurs openblijven.

– Een niet-essentiële winkel die ook dient als een punt om pakketten te retourneren, mag de deuren wel open houden. Maar alleen voor het afhandelen van de pakketten, niet om verder ook nog producten te verkopen.

– Contactberoepen moeten stoppen. Daaronder vallen bijvoorbeeld kappers, massagestudio’s, bordelen en schoonheidssalons. Voor medische contactberoepen zoals tandartsen en fysiotherapeuten komt een uitzondering.

– ’Doorstroomlocaties’ als pretparken, dierentuinen, musea en zwembaden moeten dicht. Sportscholen worden deze keer niet uitgezonderd.

Vanaf woensdag geldt ook:

– Basisscholen en middelbare scholen moeten dicht en weer digitaal les geven. Eindexamenleerlingen mogen nog wel naar school, net als leerlingen in het praktijkonderwijs.

– Kinderdagverblijven moeten sluiten. Voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met ’vitale’ beroepen blijft de opvang open. Vitale beroepen zijn zorg, onderwijs, openbaar vervoer, de voedselketen, de vuilverwerking, politie, defensie en overige hulpdiensten. Ook werknemers bij ’noodzakelijke overheidsprocessen’ zoals bij het Rijk, de gemeente en de provincie, gelden als vitaal.

– Hogescholen en universiteiten moeten overstappen op afstandsonderwijs.

 

Wat wel open blijft:

– Schiphol blijft behalve voor vracht ook open voor passagiersvluchten. De winkels op Schiphol moeten waarschijnlijk wel sluiten.

– Cafés en restaurants mogen hun afhaalloket openhouden. Snackbars mogen ook openblijven, zolang klanten hun bestelling er maar niet nuttigen.

– De hotels mogen openblijven, al moeten ze stoppen met het serveren van eten en drinken.

– Kerken, moskeeën, synagogen en andere gebedshuizen mogen openblijven, aangezien er grondwettelijk geen verbod mogelijk is op religieuze bijeenkomsten.

– De topsportcompetities mogen zonder publiek doorspelen. Daaronder valt uiteraard het betaald voetbal.

– Buiten sporten mag straks ook nog, in groepjes van maximaal twee, exclusief instructeur.

– Teamsporten zijn nog mogelijk tot en met 17 jaar, mits het niet gaat om een georganiseerde competitie. Onderlinge trainingspartijen op de club mogen nog.

 

Winkels die open blijven zijn:

– Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening;

– Levensmiddelenwinkels;

– Warenmarkten voor levensmiddelen;

– Apotheken en drogisterijen;

– Dierenspeciaalzaken;

– Audiciens en opticiens;

– Tankstations;

– Winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;

– Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen;

– Wasserijen en stomerijen;

– De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestelling);

– Winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop;

– Groothandels (business to business);

– Servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX