Menu
Nieuwsoverzicht

Veluwonen stelt huurverhoging uit

10 april 2020

261x gelezen

UDDEL – De woningcorporaties in de Stedendriehoek laten de huurverhoging dit jaar pas ingaan op 1 oktober in plaats van 1 juli. De organisaties roepen daarnaast huurders die financieel in de knel zitten of komen, op om zich vooral te melden om samen een oplossing te vinden. In Uddel zijn dat de huurwoningen van de Woningstichting Veluwonen.

De corona-crisis kan in huishoudens tot financiële problemen leiden, bijvoorbeeld doordat inkomen wegvalt, wat soms ook tijdelijk kan wegvallen. De corporaties merken al dat het aantal meldingen over betalingsperikelen ,,intenser’’ wordt. Bij Veluwonen horen ze dat graag zo vroeg mogelijk, zodat er aan een betalingsregeling of andere oplossing kan worden gewerkt. Dat doen ze normaal al, maar in deze tijd nog nadrukkelijker. Daarnaast zal men voorlopig geen huisuitzettingen in gang zetten bij betalingsproblemen die met het corona-virus te maken hebben. Dat past bij de lijn die het kabinet hierover afkondigde.

Het uitstel van de huurverhoging scheelt 10 tot 20 euro per huishouden per maand. Ze beseffen natuurlijk dat dat niet alle financiële problemen kan oplossen; ze zien dit als een gebaar. Ze proberen de huurders zo goed mogelijk te helpen.

Een gevolg van het uitstel van de huurverhoging is wel dat de corporaties in de Stedendriehoek gezamenlijk in die periode zo’n 500.000 euro per maand minder binnenkrijgen. Dat kunnen ze opvangen zonder dat de organisaties er zelf door in de problemen komen. Maar het betekent wel dat er mogelijk minder geïnvesteerd kan worden. Het helemaal schrappen van de huurverhoging is daarom geen optie. Corporaties staan juist voor flinke opgaven: het verduurzamen van het bestaande woningbezit, plus het bouwen van flinke aantallen nieuwe huurwoningen. Op de lange termijn ontkomen ze er daarom niet aan om in elk geval de inflatie door te rekenen. De kosten van bijvoorbeeld onderhoud stijgen ook.

Er zijn corporaties die voor een aantal woningen juist huurverlagingen gepland hadden. Die worden al wel per 1 juli effectief.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX