Menu
Nieuwsoverzicht

Veluwe Deelfiets: ze zijn er en ze rijden!

31 maart 2022

645x gelezen

VELUWE – Op vrijdag 1 april stappen gedeputeerde Peter van ’t Hoog en VeluweAlliantie-voorzitter Willem Bijleveld op de Veluwe Deelfiets. De HUB bij Beekhuizen is een van de locaties waar de Veluwe Deelfiets vanaf nu via een app gereserveerd kan worden. De fietsen worden hier opgeladen door middel van zonne-energie. De in het voorjaar van 2021 opgerichte deelfietsencoöperatie bereikt daarmee een mijlpaal: bezoekers kunnen zich over de Veluwe verplaatsen met zo min mogelijk CO2-uitstoot. Verspreid over de Veluwe zijn er diverse ophaal- en inleverpunten; de fiets hoeft niet per se ingeleverd te worden waar hij is opgehaald.

Je met een gemotoriseerde fiets verplaatsen over de Veluwe met zo min mogelijk CO2-uitstoot was het uitgangspunt waarmee vier Veluwse ondernemers hun coöperatie startten. Hendrik-Jan Borsboom van Outdoor Centrum Nunspeet, Peter Oversteegen van Veluwe Actief, John van de Hoef van Fietsverhuur Ede en Erik Kroon van Veluwespecialist hebben het concept gerealiseerd. Fietsen,  milieubewust opgeladen en via een app te reserveren. De Veluwe Deelfiets is een feit.

Flexibele, groene gastvrijheid
Belangrijk onderdeel van het concept – naast duurzaamheid – is gastvrijheid en flexibiliteit. De Veluwe Deelfiets hoef je ’s avonds niet terug te brengen op de plek waar je gestart bent. De fiets kan op verschillende punten op de Veluwe ingeleverd en/of weer opgeladen worden. Peter Oversteegen, Veluwe Actief: ‘Als je duurzaam op vakantie wilt, kom je met het openbaar vervoer naar de Veluwe, pakt een deelfiets, je gaat één of meerdere dagen op pad en levert je fiets in op een inleverpunt dat jou past.’

Een fiets, een app en zonne-energie
Het systeem werkt heel simpel: men gaat naar een Veluwe Deelfietspunt, het slot opent zich via de Veluwe Deelfiets-app en je betaalt per minuut. Het eerste punt waar de fiets opgeladen wordt door middel van zonne-energie is bij Buitenplaats Beekhuizen. Deze locatie is helemaal ingericht op natuurbeleving dat goed aansluit op het concept van deze deelfietsen.

Duurzame mobiliteit
Gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “De Veluwe is prettig te ontdekken met deze moderne deelfietsen. Ze maken het mogelijk veel te zien en ze worden milieubewust opgeladen. Win-win dus. Voor de toerist en de Veluwe zelf. Dit soort plannen sluiten goed aan bij wat wij met duurzame mobiliteit voor ogen hebben.”

Bron: Veluweop1

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX