Menu
Nieuwsoverzicht

Unieke verzameling trekt veel aandacht

5 mei 2020

UDDEL – De meest opvallende voortuin is momenteel te vinden aan de Gardenseweg, schuin tegenover de Jacobus Fruytierschool. Veel voorbijgangers stoppen even om een foto te maken van de twee legervoertuigen, de vlaggen van de geallieerden en twee Canadezen, volledig in uniform. Het is de voortuin van Sjaak Burger, die zelf ook de bevrijding 75 jaar geleden heeft meegemaakt.

“Ik woonde toen in Garderen,” vertelt hij. “De Canadezen trokken via Nieuw-Milligen naar Oud-Milligen. Toen ze daar zaten bleken andere troepen inmiddels al in Voorthuizen te zijn. Deze Canadezen trokken dus vervolgens richting Garderen, Uddel en Elspeet. Dit waren Canadezen van zowel The Hastings and Prince Edward Regiment als de Royal Canadian Regiment, beiden de Eerste Divisie (te zien aan het rode embleem op de schouder, zie afbeelding).”

Tekst loopt door onder de afbeeldingen.

Sjaak Burger kan de oorlogsjaren, ondanks dat hij nog erg jong was, nog wel herinneren. “Mijn vader heeft in het verzet gezeten en zat tegen het einde van de oorlog ondergedoken. De Duitsers kwamen ons huis doorzoeken. Ze hebben toen mijn moeder meegenomen. Zij zat de laatste maanden van de oorlog in kamp Westerbork. Uiteindelijk is zij bevrijd door de Canadezen. Ik weet nog dat ze met zo’n zelfde Jeep als hier staat werd thuisgebracht.”

Tekst loopt door onder de afbeeldingen.

De twee legervoertuigen heeft Sjaak Burger zelf opgeknapt. “De linker is een Dodge WC 52 uit 1942. Die heb ik nu denk ik ongeveer 7/8 jaar. Ik ben 2 jaar bezig geweest om deze helemaal te restaureren. Die ander is een Ford Jeep uit 1943. Die heb ik nu een half jaar.” De meeste onderdelen, kledingstukken, emblemen enzovoort zijn allemaal nog origineel.

Dit jaar zou Burger eigenlijk meerijden met verschillende optochten. Alleen door de landelijke coronamaatregelen konden deze helaas niet doorgaan. Desondanks kunnen de mensen op deze manier toch van het beeld genieten. De legervoertuigen en poppen zullen deze week, zolang het weer het toelaat, nog blijven staan.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX