Menu
Nieuwsoverzicht

Uddels Belang in gemeenteraad: “Hou de dorpsraden belanghebbend”

2 juli 2020

407x gelezen

APELDOORN – De gemeenteraad sprak donderdagavond over een nieuw participatiemodel met een gewijzigde positie van de dorps- en wijkraden. De dorps- en wijkraden als enige spreekbuis vindt de gemeenteraad achterhaald. De gemeenteraad wil dat iedereen kan participeren in de gemeentelijke samenleving, en dat zou betekenen de dorps- en wijkraden niet meer ondersteunt worden vanuit de gemeente. De dorps- en wijkraden zijn hier niet blij mee.

Bij de vergadering donderdagavond waren verschillende vertegenwoordigers van de dorps- en wijkraden aanwezig. Frank van de Kolk sprak namens Uddels Belang over de belangrijke rol die de vereniging heeft. “Uddels belang is een vereniging die bestond voordat er dorpsraden bestonden. Daarnaast werkt Uddels Belang samen met allerlei andere verenigingen, zoals de ondernemersvereniging en de Koningin Wilhelminahof. Participatie hebben we al in Uddel en er wordt ruimte gegeven aan de mensen die wat willen zeggen,” aldus Van de Kolk.

Het initiatievenfonds ziet Frank van de Kolk als erg positief. “Dit geeft de mogelijkheid om nieuwe zaken in het dorp te ontplooien. Wel is het voor de toekomst goed om ook een structurele financiering te realiseren voor bepaalde ideeën.” Zo noemt Van de Kolk een voorbeeld met betrekking tot de dorpsverfraaiing. “De bloembakken in het dorp worden onder andere gefinancierd met geld dat Uddels Belang krijgt vanuit de gemeente Apeldoorn. Een structurele financiering via het initiatievenfonds lijkt momenteel echter nog niet mogelijk.

Frank de Kolk haalde ook nog een ander punt aan over in hoeverre de dorpsraden belanghebbend zijn in de nieuwe plannen. “Iedereen mag een idee aanbrengen als het aan de gemeente ligt. Echter, zorg dat dorpsraden altijd belanghebbend zijn,” benadrukt Van de Kolk. “Als dorpsraden kunnen we het grote plaatje zien, zonder daar gelijk een waardeoordeel aan te koppelen. Dorpsraden kunnen daarnaast een goed advies geven aan de gemeente.”

Vanuit andere dorps- en wijkraden waren dezelfde geluiden te horen. Volgens Erik Neuteboom, van Klarenbeeks Belang, is een dorpsraad belangrijk om het algemene belang van een dorp weer te geven. Wijkraden zouden volgens de plannen moeten verdwijnen en daar zouden (kleinere) buurtraden voor in de plaats moeten komen. Echter, geeft ook Hans Schoenmaker van Wijkraad Apeldoorn Zuid aan, bestaan deze buurtraden (nog) niet.

Werner Ludwig van Hoenderloos Belang voegt daar nog aan toe dat de gemeente Apeldoorn de betrokkenheid van de dorps- en wijkraden niet goed organiseert. Hierdoor zou, wanneer de wijkraden verdwijnen, een chaos kunnen ontstaan. “Het belang van het dorp is een algemeen belang. We koesteren dat en we zien niet dat dat nu goed geregeld is. Er zijn bewakers van het algemeen belang nodig tegenover actiegroepen die maar een enkel belang hebben.” Verschillende partijen in de gemeenteraad willen de gesprekken voortzetten met de dorps- en wijkraden en ook zorgen voor een vloeiende overgang.

 

Het debat is donderdagavond 2 juli ook hier te volgen.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX