Menu
Nieuwsoverzicht

Uddelermeerpad geopend

21 januari 2017

54

UDDEL Zaterdagmorgen, 21 januari, was het dan zover. De opening van het klompenpad in Uddel, dat de toepasselijk naam heeft gekregen van het Uddelermeerpad. Er was veel belangstelling voor de opening in restaurant Uddelermeer. De voorzitter van Uddels Belang, Evert Jan van Egteren begon er zijn toespraak mee. Hij was “aangenaam verrast met de opkomst”. Evert Jan van Egteren memoreerde aan de dorpsvisie uit 2007 waarin men toen heeft aangegeven dat er meer dagrecreatie zou moeten komen in en om Uddel. En het resultaat hiervan is dat er nu is gekomen. Er is door een groep vrijwilligers uit Uddel hard aan gewerkt om dit fantstische resultaat te bereiken. Men kwam op plekken waar men nog nooit was geweest. Ontdek je plekje in de directe woonomgeving, geeft verrassende ontdekkingen in wat voor prachtig mooie omgeving we mogen wonen. “Uddel is een bescheiden volk, zei Evert Jan van Egteren, dat siert ons. We mogen het mooie van Uddel mee uitdragen”. Hij onderstreepte ook de belangrijkheid van het Kroondomein, die er aan mee gewerkt heeft dat een groot gedeelte van het Uddelermeerpad door het kroondomein gaat. En ook de landeigenaren die de mogelijkheid hebben geboden om over hun land te mogen lopen. Het geeft allemaal bij elkaar een prachtig stukje samenwerking en saamhorigheid waar we in Uddel best trots op mogen zijn.

Wethouder Mark Sandmann van de gemeente Apeldoorn was ook aanwezig. Het was voor hem de eerste keer dat hij een klompenpad mocht openen. In de gemeente Apeldoorn is het Uddelermeerpad het vierde klompenpad dat tot stand is gekomen. In van alle klompenpaden die er zijn is het Uddelermeerpad het 96e. “Het is belangrijk dat er verschillende gemeenteraadsleden aanwezig zijn”, zei wethouder Sandmann. “Door hun aanwezigheid laten ze ook een stukje betrokkenheid zien naar de dorpen, en vandaag in het bijzonder hun betrokkenheid bij Uddel. Uddel is een actieve dorpsgemeenschap. Klompenpaden werken, het is een economische spinoff. Het zijn vaste waarden en het is een toekomstinveswtering. Het groen maakt de Veluwe uniek, en dat versterkt als je bijvoorbeeld een ijsvogel ziet” aldus wethouder Sandmann.

Namens de Stichting Landschapsbeheer Gelderland sprak de heer Arjan Vriend, directeur bestuurder SLG. Hij was in de plaats voor Martijn Grievink, projectleider SLG, die door persoonlijke omstandigheden niet aanwezig kon zijn. “Het eerste klompenpad was in Leusden. En was niet alleen om te wandelen, maar ook om de geschiedenis van de streek te leren kennen, je zelf die geschiedenis toe-eigenen” zei dhr. Vriend. “Het gaat om de identiteit van het gebied en de beleefbaarheid van het landschap” Ook hij prees de inzet van de vrijwilligers en de medewerking van de grondeigenaren.

Na deze toespraken ging het hele gezelschap naar buiten waar op de parkeerplaats van restaurant Uddelermeer. Daar stond de boerenkapel van muziekvereniging Juliana uit Uddel klaar om de officiële opening te omlijsten met hun muzikale bijdrage, die zeer gewaardeerd werd door de aanwezigen.

De officiële opening, het onthullen van een paneel, werd gedaan door wethouder Mark Sandmann en de voorzitter van Uddels Belang, Evert Jan van Egteren. Deze gezamenlijke opening symboliseerde ook de goede samenwerking die er is tussen Uddels Belang en de gemeente Apeldoorn. Hierna stak het gezelschap de weg over en heeft men een stukje van het Uddelermeerpad gelopen. Dit werd gedaan onder leiding van Gerrit Bossenbroek, die als gids bovenop de Hunnenschans en ook aan de oever van het Uddelermeer voorlas uit het boek van Gust. Van de Wall Perné, Veluwse Sagen.

Er is een prachtige folder uitgegeven, voor de wandelaars, met daarin een korte beschrijving van verschillende historische punten waar men langs komt als men het Uddelermeerpad loopt. En je loopt door de historie van Uddel en haar prachtige omgeving. Alleen al de Hunnenschans en het daarbij gelegen Uddelermeer heeft een rijke geschiedenis. In het nog niet zo verre verleden stonden er bij het Uddelermeer badhokjes en was het er in de zomermaanden druk. Men kwam er uit de verre omgeving om te zwemmen. Ook dat is historie. Wie nu aan het Uddelermeer staat, waar vroeger de badhokjes stonden, kan in de stilte die er nu is de historie horen klinken.

Het Uddelermeerpad heeft een lengte van 16 km. Men kan de route inkorten tot 10 km, maar ook verlengen tot 18 km.

Het Uddelermeerpad is tot stand gekomen onder de coördinatie van Stichting Landschapsbeheer Gelderland in samenwerking met Kroondomein Het Loo, vele vrijwilligers, Uddels Belang, de gemeente Apeldoorn en andere partijen uit de streek. Het klompenpad is mede gefinancierd door de gemeente Apeldoorn, Provincie Gelderland, Uddels Belang, Waterschap Vallei en Veluwe en de Nationale Postcode Loterij.

De inzet van de vrijwilligers wordt door iedereen geprezen en het is daarom goed om ze ook bij naam te noemen. Het zijn:

Hanneke Edink
Gijs van Roekel
Arend Versteeg
Riex Pot
Corrie van Essen
Corinne Heins
Johan Sabben
Geurt Hop

Een ieder die het Uddelermeerpad gaat lopen, veel plezier en geniet van de prachtige omgeving.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX