Menu
Nieuwsoverzicht

Uddel voorop in aanmeldingen voor glasvezelnetwerk

8 september 2020

6

UDDEL – ‘Glasvezel is nu dichterbij dan ooit’, een slogan die momenteel op meerdere plekken in Uddel is te vinden. Ruim dertig geïnteresseerden bezochten dinsdagavond de informatieavond over glasvezel in Uddel. Delta Fiber Netwerk, die de glasvezel in het dorp mogelijk maakt, deelde veel informatie over de mogelijkheden die er zijn met het razendsnelle internet.

Onder andere de vele voordelen van het glasvezel kwamen aan bod. Zoals de snelheidsgarantie, de vrijwel oneindige capaciteit en dat iedereen in de wijk tegelijk online kan zijn en gebruik kan maken van het snelle internet.

Delta Fiber Netwerk staat te springen om het glasvezelnetwerk in de dorpen van de gemeente Apeldoorn aan te leggen. Dat is in Beekberen, Hoenderloo, KLarenbeek, Lieren, Loenen en Uddel. Echter een belangrijke voorwaarde is dat minimaal 35 procent van de inwoners in deze dorpen zich aanmeldt en een abonnement afsluit voor 4 november aanstaande. Een abonnement kan worden afgesloten bij aanbieders als Caiway, DELTA, Helden van Nu, Kliksafe en Online.nl.

Volgens Kees Zwaan, stakeholderscoördinator bij Delta Fiber Netwerk, doet Uddel het goed wat betreft de aanmeldingen. “Ik hoor veel positieve reacties vanavond. Uddel loopt ook voor op de andere kernen wat betreft de aanmeldingen.” In Uddel zouden, om die 35 procent e halen, ongeveer 250 aanmeldingen nodig zijn. Frank van de Kolk, voorzitter van het Uddel Belang, kan al een geheim verklappen: “Ik heb net een mondelinge deal afgesproken met Delta Fiber Netwerk. Wanneer Uddel als eerste dorp de 35 procent haalt krijgt het dorp vanuit Delta Fiber Netwerk een mooie bonus.”

Van de Kolk is zelf ook groot voorstander van de komst van het glasvezelnetwerk. “Het is belangrijk dat het hier in het dorp komt.” Voor de twijfelaars heeft hij nog een tip: “Het goedkoopste abonnement kost ongeveer 350/400 euro voor 1 jaar. Het is mogelijk om daarna het abonnement weer op te zeggen. Feit is wel dat je dan die aansluiting hebt. Als je achteraf alsnog besluit een aansluiting te nemen, dan ben je zeker 650 euro kwijt.”

Wanneer er genoeg aanmeldingen zijn kan er begin 2021 al worden gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk in de dorpen van de gemeente Apeldoorn. Dit project zou dan eind 2021 afgerond moeten worden.

Tekst loopt door onder de foto’s. 

 

 

Hoe wordt de glasvezel aangelegd?

De glasvezel zelf heeft de dikte van een mensenhaar, de rest is bescherming. Eerst worden er plastic buizen in de grond gelegd op ongeveer 50 centimeter diepte. Vervolgens wordt de glasvezelkabel door de buis heen geblazen. Voor Uddel betekent dit dat elke straat open gaat en dat er verschillende verdeelpunten onder de grond komen. Maar hoe komt die glasvezelkabel in huis? Om overlast te voorkomen wordt de kabel met een soort ‘raketje’, vaak met luchtdruk, onder de grond, onder de voortuin door, richting het huis geschoten. Daar wordt de kabel aangesloten.

 

Aanmelden doe je door een abonnement af te sluiten bij één van de telecomaanbieders. Dit kan op verschillende manieren.

  • Online: ga naar de website van de telecomaanbieder en sluit daar je abonnement af.
  • Lokale verkoper: laat je helpen door een lokale verkoper in de buurt. Je vindt ze hieronder bij ‘Hulp nodig?’
  • Post: vul het papieren aanmeldformulier van de telecomaanbieder in en stuur dit op naar de telecomaanbieder.

Heb je een abonnement afgesloten vóór de deadline, dan telt jouw aanmelding mee voor het benodigde percentage.

Lokale verkoper in Uddel is HD-C, Binnenveldweg 65.

 


Wilt u reageren op dit artikel? Stuur uw mailtje naar redactie@uddel.info!

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX