Menu
Nieuwsoverzicht

Uddel tegen windmolens in de directe omgeving van Uddel

29 juni 2017

1

UDDEL    –    Het was woensdagavond de tweede sessie van het feitenonderzoek Windenergie Apeldoorn. En aangezien Uddel en de directe omgeving in beeld is voor het plaatsen van windmolens was de voorzitter van Uddels Belang, Evert Jan van Egteren, naar Apeldoorn afgereisd om de belangen van Uddel, Meerveld en Nieuw Milligen te behartigen en te verdedigen.

In hoever het concreet wordt dat het zo ver komt dat er werkelijk windmolens in de directe omgeving van Uddel geplaats zullen worden is moeilijk te zeggen. De gemeente Apeldoorn zelf heeft in en rondom Uddel geen eigen grond waarop ze de windmolens zouden kunnen plaatsen. Deze avond was vooral bedoeld om de meningen van de verschillende belangenorganisaties te horen, hoe ze tegenover de plannen staan.

“We moeten rationeel denken, zei Evert Jan van Egteren in zijn betoog, windenergie rondom Uddel kunnen we ons niet voorstellen. Op de Veluwe vinden we het ook niet passen. Er zijn alternatieven genoeg. Het is duur en schadelijk voor de directe omgeving”. “De gemeente Apeldoorn moet faciliteren en stimuleren voor zonne-energie”.

We wonen en leven in Uddel in de Veluwse enclave. Grote kalverbedrijven zijn vertrokken, vanwege de strenge regelgeving. Plaatsen we dan nu of over een aantal jaren windmolens dan brengt men schade aan het natuurlandschap en doet men aan horizonvervuiling.

Erik Kroon schrijft op de facebookpagina van Uddels Belang: “Alles gaat straks op zonne-energie. Alle kalver schuren, fabrieken, bedrijfsloodsen van uddel volleggen met zonne panelen en Uddel is onafhankelijk van andere vorm van energie. Wedden dat dit goedkoper is dan windenergie en wedden dat daar geen tegenstand voor is. Laten we zo’n plan maken ipv zo’n plan waar alleen maar weerstand op komt”.

Op uddel.info kon men stemmen voor of tegen of in beperkte mate. De overgrote meerderheid, 73%, stemde nee. Het ja-kamp en zij die in beperkte mate windmolens acceptabel vinden, hielden elkaar in evenwicht. 14% tegen 13%.

Voor wie het hele betoog van de voorzitter van Uddels Belang wil horen:  hij begint op 2.16 uur.

https://apeldoorn.raadsinformatie.nl/vergadering/432527        

rapport feitenonderzoek windenergie

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX