Menu
Nieuwsoverzicht

Uddel krijgt meer kleur en groen

28 november 2018

4

UDDEL   –   Zoals bekend zijn we als Uddels Belang en als Uddel niet tevreden over de manier waarop de bloembakken zijn gepresenteerd de laatste jaren. Dat is zeker geen verwijt naar de betrokken hoveniers, maar een geld kwestie geweest, zoals ook toegelicht tijdens diverse ledenvergaderingen.

Vanuit de gemeente is dit jaar eenmalig budget vrijgekomen voor (duurzaam) kleur en groen in de dorpen. Ieder dorp mocht binnen de gestelde kaders een plan inleveren. In samenspraak met 2 lokale hoveniers (Bleijenberg Tuinen en Peter van de Ridder) is hierop een plan gemaakt. (Nb voor deze 2 hoveniers is bewust gekozen, mede omdat men bij de huidige invulling van de bakken betrokken en anderen indertijd geen interesse hadden).

Het plan is in goed overleg met de gemeente wat bijgeschaafd en wordt op dit moment uitgevoerd.

-Langs de Elspeter,Garderense en Aardhuisweg komen bloembollen in de grond of deze zijn reeds al gepoot

-Langs het verbindingspad tussen de Groote Geezenhegge en het Drie komen fruitbomen.

-Voor de Wadi bij de JFS komen Rododendrons, hier hebben we over gediscussieerd omdat er afgelopen zomer een prachtig kleurenpallet te zien was. Volgens de experts is dit hooguit 2 jaar mooi omdat bv de prachtige klaprozen verdwijnen door het sterkere (onkruid). Buiten de afgelopen zomer om, is het vaak een rommelig ogend geheel dat wordt nu netjes gemaakt door een rij Rododendrons.

-In de dorpskern komen een aantal bloembakken aan de lantaarnpalen welke gevuld gaan worden met zomerbloeiers, eindelijk zou je haast zeggen maar de aanhouder wint!

-Langs de N310 komen in het plan ook bloembakken aan de lantaarnpalen, hierover is de provincie nog in beraad en wachten we op toestemming…..

-Bloemzuilen bij de ingang van het dorp aan de N310 thv de bebouwde kom borden zijn helaas afgekeurd door de provincie. Dit zou teveel afleiden en de verkeersveiligheid in gevaar brengen.

-Bij het monument aan de Uttilochweg komt een beukenhaag, dit mede om parkeren, uitwijken en afsnijden te voorkomen zodat het gras en krokussen netjes blijven.

-Uddel krijgt een IBC van de gemeente met toebehoren om de bloembakken van water te voorzien. De bakken worden overigens voorzien van waterreservoirs zodat ze in een warme zomer niet dagelijks van water hoeven te worden voorzien. UB is nog op zoek naar vrijwilligers om deze bakken te onderhouden!

-Na de bloeiperiode zullen de bakken gestald worden op de gemeentewerf zodat vuurwerk en ander vandalisme geen kans krijgt

-De gemeente Apeldoorn verzorgd dit alles, de vaste bollen/struiken en bomen worden nog dit jaar gepland en de bakken volgen in de Lente van 2019.

-Hierna zijn de kosten  voor het vullen van de bakken voor Uddel. UB zal met de OVU in gesprek gaan hoe we dit kunnen organiseren.

-Afhankelijk van het budget zullen we kijken naar een herbestemming van (een aantal van) de huidige bloembakken. Het liefst zouden we ook deze weer vullen met zomerbloeiers.

Uddels Belang is erg blij met dit project en de gemeente Apeldoorn dankbaar. Het project past prima in de ambitie van dorps verfraaiing. Volgend jaar is Uddel weer een beetje groener en nóg mooier.

Voor een aantal impressies van het plan: klik op de afbeeldingen hieronder

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX