Menu
Nieuwsoverzicht

Uddel in beeld bij alternatieve vliegroute van Lelystad Airport

25 augustus 2017

3

UDDEL – Er is volop discussie over de vliegroute van Lelystad Airport die over Teuge staat gepland. Maar dat zou de doodsteek voor het vliegveld Teuge betekenen.

Luchthaven Teuge, de Cleantechregio (de Stedendriehoek) en werkgeversorganisatie VNO-NCW hebben een alternatief uitgedacht voor de voorgenomen vliegroute van Lelystad Airport over Teuge. Die route loopt over Hulshorst, Uddel en dan via Garderen naar het zuiden.

Volgens Teuge, Stedendriehoek en VNO-NCW heeft Helios in een reactie aangegeven ,,dat het er op lijkt dat de alternatieve route in potentie de milieueffecten kan beperken en operationeel acceptabel is”.

De veel bekritiseerde route die het ministerie eind juni presenteerde is uit 25 routevarianten gekozen. De alternatieve route die Teuge Airport, Cleantech Regio en VNO-NCW vrijdag presenteerden hoorde daar niet bij. De alternatieve route is een combinatie van meerdere opties. ,,Met alle voordelen die dit alternatief biedt, inclusief het feit dat die niet over Teuge heen loopt, is het een route you can’t refuse”, zegt directeur Meiltje de Groot van Luchthaven Teuge.

Aanwezige Tweede Kamerleden hebben aangegeven aan staatsscretaris Dijksma volgende week te zullen vragen of de variant kan worden meegenomen in de second opinion.

De vraag die niet gesteld is/wordt of de inwoners van Uddel en de andere dorpen hier nu zo blij mee moeten zijn. Het brengt zonder geluidsoverlast met zich mee als die vliegtuigen laag over komen vliegen.

update:

Kritiek

In de regio Uddel/Garderen is al flinke kritiek losgebarsten, volgens de Stentor, over de alternatieve vliegroute vanaf Lelystad. De inwoners vrezen nu dat zij de dupe worden van de nieuwe opzet.

Erik Kroon, uit Uddel,  uitte zaterdag stevige kritiek op de lokale overheden en VNO-NCW.

Christian Lorist van die werkgeversorganisatie geeft weerwoord. Volgens hem is de overlast voor Uddel en omgeving minder dan die zou zijn voor de bewoners die te maken hebben met de huidige opzet. Men hoopt dat vliegtuigen in de alternatieve route sneller op een grotere hoogte kunnen komen, waardoor de geluidsoverlast op de grond mee zou vallen. 

Met de alternatieve vliegroutes per saldo minder mensen ‘geraakt’ dan bij het origineel, en wordt een faillissement van Teuge voorkomen, voert Lorist aan als argumenten. Hij biedt aan om een informatieavond te houden om van gedachten te wisselen.

Hoezo geluidsoverlast minder voor de inwoners van Uddel? 1800 meter hoogte is in Uddel net zo hoog als voor het vliegveld Teuge. Maar daar spelen grotere belangen een rol, zoals economische belangen. Blijkbaar zijn inwoners van Uddel en omgeving minder belangrijk en interressant voor VNO-NCW. Het zou zeer wenselijk zijn dat o.a. B&W van Apeldoorn en de gemeenteraad hierin zich van hun goede kant laten zien en gaan staan voor de belangen van de inwoners van Uddel. Het woongenot gaat er daar alleen maar achteruit als die alternatieve route werkelijkheid wordt. We leven midden in het grootste natuurgebied van Nederland waar we niet zitten te wachten op de herrie van die laagovervliegende vliegtuigen. 

 

https://petities.nl/petitions/red-de-veluwe-aanvliegroute-naar-lelystad-kan-hoger-moet-hoger

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX