Menu
Nieuwsoverzicht

Uddel bij 200 jaar koninkrijk

14 juni 2014

163x gelezen
183

UDDEL   –   Zaterdag 14 juni was een dag waarop Uddel zich liet zien en horen in Apeldoorn waar 200 jaar Koninkrijk werd gevierd.

Zaterdagmorgen vroeg vertrokken een groot aantal Uddelnaren richting Apeldoorn om de tenten in te richten waar de bezoekers dan terecht konden voor o.a. een hapje en een drankje.

Uddels Belang en de Oranjevereniging Uddel hadden de organisatie voor Uddel in handen. Zo was de christelijk gemengde zangvereniging Con Amore aanwezig met het bakken van poffertjes. Was er ’s morgens nog weinig animo om de lekkere poffertjes te proeven, ’s middags toen het defile afgelopen was had bijna iedereen lekkere trek en vonden de poffertjes dan ook gretig aftrek.

De bijenvereniging De Vierkante Korf was er met de demonstratiewagen en konden de bezoekers zien hoe stoelen voorzien werden van een nieuwe biezen mat en hoe men webbing op een stoel maakt.

Ina Bosscher zat te spinnen, iets wat voor velen altijd weer interessant is om te zien.

De grote sjoelbak van 10 meter stond er en dat is voor jong en oud een mooie uitdaging om te zien hoeveel punten men kan scoren op zo’n grote sjoelbak.

Er werden schapen geschoren. De schaapherder die ook met zijn schapen op het schaapscheerdersfeest was, 31 mei j.l., was met vijftien schapen naar Apeldoorn gekomen om het scheren met de schaar te laten zien. Regelmatig liet hij zijn schapen over het grasveld lopen en dreef ze met zijn bordercollie zo hij wilde laten lopen. Velen genoten dan ook van dat nostolgische tafereeltje.

Bij 200 jaar Koninkrijk, waarbij de oranjes een grote rol hebben gespeeld, mag dan de oranjekamer natuurlijk niet ontbreken. Jan en Janny Vermeer waren dan ook met een mooie collectie van hun verzameling aanwezig. Er was grote belangstelling voor hun verzameling en er werd dan ook met aandacht geluisterd wat zij er over konden vertellen. De NOS maakte ’s morgens opnames met Janny Vermeer, met intervieuwer Herman van den Zandt, die werden ’s middags uitgezonden tijdens het defilé.

De Oranjevereniging had koffie, thee en frisdrank in de verkoop met daarbij een koek die niet mocht ontbreken op zo’n dag, het bekende Uddelermeertje. Honderden Uddelermeertjes met daarbij o.a. koffie gingen vlot over de toonbank. Het moet gezegd de Uddelermeertjes waren dan ook heerlijk vers en het terras zat dan ook bijna de hele dag vol.

Het grote moment van de dag was voor Uddel en de andere dorpen natuurlijk het bezoek van H.K.H. Prinses Beatrix en H.K.H. Prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven aan de dorpen. Zij werden vergezeld door de commissaris van de Koning, dhr. Cornielje en de burgemeester van Apeldoorn, dhr. Berends.

Wat een groot moment had moeten worden, werd door de tijd te niet gedaan. Uddel had de pech dat het hoge bezoek eerst de andere dorpen langs ging en Uddel dus bijna als laatste aan de beurt was. Het betekende dat toen bij Uddel arriveerde de tijd bijna om was die men voor de dorpen had uitgetrokken. Wat natuurlijk bijzonder jammer was, want wat zou het mooi zijn geweest als ze even door de oranjekamer hadden gelopen, maar helaas het mocht niet zo zijn.

’s Middags was het Grand Defilé. Hierin was Uddel ook goed vertegenwoordigd. De muziekvereniging Juliana uit Uddel liep mee in het defilé en zorgde voor een vrolijke muzikale noot in het defilé.

De familie Hogendoorn uit Uddel was ook te zien en te horen in het defilé. Zij waren met een aantal bejaarde tractoren aanwezig.

Het was een prachtig dag, ook door het weer en Uddel was groots aanwezig in Apeldoorn en mag trots zijn op wat zij hebben laten zien en horen.

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX