UDDEL – 8 februari j.l. was ToeTie op Mars! Het jaarlijkse concert van opleidingsorkest ToeTie is een fenomeen op zichzelf. Het concert wordt doorgaans georganiseerd door de jeugdleden en ook dit jaar weer kijkt de organisatie terug op een succesvol ToeTie-concert. In dit nieuwsbericht nemen wij u mee op de reis die het orkest dit jaar gemaakt heeft.
Dit jaar doet ToeTie mee aan het eerste zittende mars concours in de geschiedenis, uiteraard uitkomend in de kampioensdivisie. Als opening van de avond laat ToeTie van zich horen met “Wellington march”, geschreven door Wilhelm Zehlen. De beoordeling tijdens het concours wordt verzorgd door juryleden Marinus van Kouwenhoven, Peter de Haan en Jan Smits, gespeeld door ereleden Marinus van de Kolk, Peter Bus en Jan de Vries. De Jury is unaniem in haar oordeel met drie Tienen en lof van de jury. ToeTie wint het eerste zittende mars concours en krijgt een buitenlandreis naar Maarssen cadeau. Als toegift speelt ToeTie “Falafel”, geschreven door Peter Martin.
Buurman en Buurman, gespeeld door Finn en Joel, hebben echter niet goed verstaan waar de reis heen gaat. Zij bouwen de bus om tot een innovatieve raket die kan tanken met wel een heel unieke brandstof: muziekstukken gespeeld door ToeTie. Ajeto! Gezagvoerder DJ Kuipers, geportretteerd door Dethmer-Jan, tankt het ruimteschip voor haar eerste reis vol met “Sky zone – deel 1: Rescue”, van Dean Jones.
Buurman en buurman, druk aan het klussen aan de bus (Foto_1)
Ruimteschip ToeTie landt op de maan. Niet helemaal de juiste bestemming. Op de maan komt ToeTie Neil Armstrong (Remke) tegen. Toen professor doctor ingenieur Bronkhorst, master of science, gespeeld door Rosalin, hem vertelde dat ToeTie op weg was naar Mars reageerde Armstrong ronduit verdacht. Toch wilde hij mee op reis. ToeTie tankt voor het vervolg van de reis met het nummer “Give me some groove – deel 1: Give me some Funk”, dat is geschreven Ennio Salvere.
De volgende stop is Venus, ook al niet Mars! En dan is het ook nog eens helemaal donker! Venus-mannetje, gespeeld door Karel, is helemaal verdrietig omdat het licht van Venus verdwenen is. De boordpsycholoog van het ruimteschip (Fija) neemt het Venus-mannetje direct onder haar hoede, mee naar de volgende planeet. ToeTie tankt met “Sky zone – deel 2: Gliding.”
Finn op de grote trom (Foto_4)
ToeTie landt op dwergplaneet Pluto, waar het orkest de hond met dezelfde naam, gespeeld door Henk, tegenkomt. Pluto is heel verdrietig, na een consult met de boordpsycholoog blijkt dat hij vooral eenzaam is. Gelukkig heeft ToeTie Laika (Boaz) bij zich. Pluto gaat met Laika mee naar de volgende planeet. Op Pluto vindt professor doctor ingenieur Bronkhorst, master of science, Plutonium. Echter tijdens het consult met Pluto verdwijnt de waardevolle steen. De zaal wordt ontruimd om de kwestie op te kunnen lossen.
Na de pauze blijft het Plutonium spoorloos, maar het wordt snel duidelijk waarom. Neil Armstrong verklapt dat hij eigenlijk helemaal Neil Armstrong niet is, maar Elon BuSk. Hij wil de eerste man op Mars worden, en probeert ToeTie van zich af te schudden door het ruimteschip naar de verschillende planeten van het zonnestelsel te sturen. Hij heeft, om zijn eigen reis naar Mars te kunnen realiseren, het licht van Venus en het Plutonium gestolen.
Elon BUSk onthult zijn meesterplan aan het publiek (Foto_3)
ToeTie zet de reis voort met “Give me some groove – deel 2: Give me some Blues”. Het ruimteschip komt aan op Saturnus. Hier blijkt Christiaan Huygens, gespeeld door Tjarda, heen te zijn getransmigreerd om zijn ontdekking van de ringen van Saturnus te kunnen bewonderen. De boordpsycholoog is in de wolken, zij heeft altijd Christiaan Huygens al als client willen hebben. Huygens is hier echter niet van gediend en de twee raken in discussie. Ondertussen steelt Elon BUSk de ringen van Saturnus! Zodra de rest van het orkest erachter komt dat de ringen verdwenen zijn is het al te laat. Het schip is zich al klaar aan het maken om te vertrekken naar de volgende planeet! ToeTie tankt met “Sky Zone – deel 3: Fly Past.”
Het ruimteschip landt op Neptunus. Waar de koning van de zee met dezelfde naam, gespeeld door Hielke, zeer verontwaardigd is door de komst van ToeTie. De boordpsycholoog wil ook hem graag behandelen, maar dit maakt Neptunus alleen maar bozer. Met zijn greep wil hij ToeTie laten zien dat met hem niet te spotten valt, maar Elon BUSk was hem voor: de greep is gestolen. Neptunus wordt zo mogelijk nog bozer en arresteert ToeTie. Om de koning van de zee te kalmeren speelt ToeTie “Eigenwijs”, van Jan Groenteman.
Het groot koper tijdens The Wellington March (Foto_6)
De muziek heeft een kalmerend effect op Neptunus en hij laat ToeTie vrij om naar Mars te gaan. Het ruimteschip van ToeTie is echter verdwenen, en tevens is Neil Armstrong (ofwel Elon BUSk) dat ook! ToeTie zit met de handen in de haren vast op Neptunus en neemt contact op met Geurtje from the Corner, terug op de aarde. Zij verklaart aan ToeTie dat Neil Armstrong al jaren geleden overleden is en dat de vreemde persoon die het ruimteschip meegenomen waarschijnlijk Elon BUSk is. ToeTie wil achter hem aan, en Neptunus leent het orkest zijn ruimteschip. ToeTie tankt met “Space Star”, van Tom Haynes.
De raket vliegt van Neptunus naar Mars (Foto_7)
ToeTie komt eerder op Mars aan dan Elon BUSk, waar ze hem op heterdaad betrappen met alle gestolen voorwerpen. Professor doctor ingenieur Bronkhorst, master of science, laat hem alles terugbrengen, en ToeTie keert terug naar de aarde met “Jamaica”, Timothy Travis. Ida en Henk zijn opgelucht en blij om weer thuis te zijn. ToeTie verklaart: “Wij gaan nooit meer op buitenlandreis!”. Als laatste nummer en toegift speelt ToeTie “Give me some groove – deel 3: Give me some soul!”
Elon BUSk wordt op heterdaad betrapt! (Foto_2)
Opleidingsorkest ToeTie bedankt alle luisteraars voor het komen. Speciale dank wordt uitgesproken aan Evi, Rosalin en Fija voor de organisatie; Henk en Ida voor de volwassen ondersteuning; Dethmer-Jan voor de muzikale leiding en aan Hans voor de verlichting en geluid. Op naar het volgende ToeTie-concert!