Menu
Nieuwsoverzicht

Informatie avond over de toekomst van zonnepanelen in Uddel

31 januari 2020

12

UDDEL – Wie van plan is om zonnepanelen te laten installeren kon zich donderdagavond, 30 januari, goed laten informeren tijdens de informatieavond in Het Blanke Schot. Uddels Belang had in samen werking met de gemeente Apeldoorn deze informatieavond georganiseerd. Van de gemeente Apeldoorn waren o.a. aanwezig Sander Lubberhuizen en Arie Kamphuis.

De presentatie werd verzorgd door Arie Kamphuis, hij liet zien wat er zoal komt kijken bij de aanschaf van zonnepanelen. Wat zijn goede zonnepanelen? Een hij gaf tips, zoals: ‘vraag vooraf hoe de elektriciteit wordt geregeld en welke omvormers ga je gebruiken?’. Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 jaar.  Er zijn verschillende typen omvormers, met levensduur variëren van 10 tot 25 jaar. Omvormers met een kortere levensduur zullen sneller moeten worden vervangen.

Zonnepanelen heb je in verschillende types met een verschillend rendement. De jaarlijkse opbrengst is afhankelijk van het vermogen van de panelen, energieverlies en zonnestralingsintensiteit. Hogere temperaturen verlagen het rendement van de zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen ook zorgen voor een verhoging van de WOZ-waarde van de woning. Het is belangrijk om bij aanschaf van zonnepanelen te letten op vermogensgarantie en installatiegarantie. De gemeente Apeldoorn geeft particulieren de mogelijkheid om bij de gemeente een lening af te sluiten voor de aanschaf van zonnepanelen, tegen een rente van 2,5%.

Wie wil zien wat de zon-potentie van het dak is kan op zonatlas.nl terecht. Door het invullen van de postcode en huisnummer kan men zien hoeveel zonnepanelen men waarschijnlijk nodig heeft en wat de potentiële opbrengst is op jaarbasis. Zonatlas zet zich in voor het verduurzamen van Nederland.

Het is zoals de Arie Kamphuis zei deze avond: “Echte specialisten hebben de kennis in huis”. Daarom waren er drie ondernemers uit Uddel aanwezig om verdere uitleg te geven over zonnepanelen.

Vos Elektra, Boeve-Electro en Van de Brink Electro hadden zonnepanelen meegebracht en hier konden de aanwezigen zich uitgebreid over laten informeren en een afspraak maken voor verder informatie. Maar ook degenen deze avond niet aanwezig waren, maar zich toch willen laten informeren over zonnepanelen kan bij één van deze drie Uddelse ondernemers terecht.

Voor wie zonnepanelen wil aanschaffen kan nog tot 2023 genieten van de salderingsregeling. Van 2023 tot 2031 wordt deze regeling langzaam afgebouwd.

Tekst en foto’s: Bartus Vos

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX