Menu
Nieuwsoverzicht

Teun van de Ridder – Schouten 100 jaar

10 september 2018

735x gelezen
6

UDDEL    –    Het was zaterdag 8 september honderd jaar geleden dat Teun van de Ridder – Schouten werd geboren in Uddel. Het was die zondag in 1918 een regenachtige dag toen zij het levenslicht zag. Aan Uddel 31 woonden haar ouders Steven Schouten en Janna Bronkhorst, tegenwoordig is dat Garderenseweg 1.  Zij hadden daar een kruidenierswinkel. Haar vader ging met paard en wagen naar o.a. Kootwijk om de kruidenierswaren aan de man te brengen. In 1925 werd winkel verkocht en verhuisde het gezin naar de Paleisweg, waar ze zes jaar hebben gewoond. Toen kochten ze een woning op Staverhul waar Teun heeft gewoond tot aan haar trouwen.

 

In Uddel ging Teun naar openbare school bij meester Boelen, maar toen ze aan de Paleisweg woonden ging ze in Garderen naar de christelijke school. “Toen we verhuisden naar de Staverhul kwam ik weer bij meester Boelen op school. In Uddel was toen nog geen christelijke school”, zegt Teun. “Het was toen nog de april school en ik heb twee jaar in de laatste klas gezeten. Dat kon niet anders, want ik mocht nog niet van school af omdat ik nog geen veertien jaar was”, verteld ze. “Meester Boelen was een fijne meester en hij wist van optreden”. Na haar schooltijd heeft Teun gewerkt bij Theehuis Uddelermeer en bij de Bleeke Hoeve. De Bleeke Hoeve was in de tijd van Douwes. “We sliepen daar in een schuur die omgebouwd was tot slaapkamer”. “Toen in 1938 mijn moeder op jonge leeftijd overleed ben ik thuis gaan werken. Ik deed toen het huishouden en heb 24 jaar voor mijn vader gezorgd”. In 1962 ben ik getrouwd met Gerrit van de Ridder en we zijn toen gaan wonen aan de Veenkamp bij een zuster van mij”. Na een aantal jaren zijn ze verhuisd naar de Uddelsekampweg  / hoek Markveldweg. “We woonden daar op een mooi plekje en we hadden fijne buren. Hebben er altijd met plezier gewoond”, zegt Teun, terugkijkend op haar tijd in Uddel. Ze hebben zo lang ze konden zelf het huishoudelijk werk gedaan, tot voor een paar jaar toen zijn ze verhuisd naar de Oranjehof in Elspeet, omdat het allemaal wat moeilijker werd om nog zelfstandig te wonen. In Uddel was daar geen mogelijkheid voor hen. Samen met haar man Gerrit van de Ridder is ze verhuisd naar Elspeet, maar helaas werd die al snel ziek en is overleden in 2016.

 

Teun van de Ridder – Schouten woont nu in een prachtig appartement waar goed voor haar gezorgd wordt. Ze krijgt regelmatig bezoek van haar familie. “Soms heb ik wel eenzame momenten”, zegt Teun. Maar dan noemt ze op wie haar elke week opzoeken, dan is het fijn voor haar dat ze niet vereenzaamd.

 

Op de vraag hoe het voelt om 100 jaar te worden, zegt ze: “Het voelt net alsof je tachtig wordt”. Zo ziet ze er ook uit.

 

Zaterdag 8 september werd ze 100 jaar, maandag 10 september is burgemeester Van de Weerd van Nunspeet er geweest om haar te feliciteren met deze bijzondere mijlpaal in haar leven.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX