Menu
Nieuwsoverzicht

Strooien heeft minder effect door lage temperaturen

9 februari 2021

REGIO – Bij temperaturen van -7 ⁰C of lager, is zout nagenoeg niet effectief. De komende avond daalt de wegdektemperatuur richting -10 ⁰C. Hierdoor heeft de gemeente besloten de weerssituatie af te wachten en geen aanvullende strooiacties uit te zetten. Zodra de temperaturen weer stijgen, kunnen de strooiwagens weer op pad. Overdag gaan de sneeuwschuivers wel de weg op om de hoofdwegen vrij te maken van sneeuw.

“Door op dit moment te stoppen met schuiven en strooien, voorkomen we hopelijk dat er zogenoemde ijsplaten ontstaan,” schrijft de gemeente Apeldoorn. Dat zijn gladde stukken wegdek die voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen. Een laagje sneeuw is dan eigenlijk veiliger. Het schuiven van sneeuw in de wijken, maakt dat opgevroren sneeuw zich langs de stoepranden of geparkeerde auto’s ophoopt, waardoor auto’s niet meer weg kunnen. Als het minder hard vriest, is ook het schuiven weer mogelijk.

“Inwoners doen veel aanvragen om hun eigen straten te laten strooien of schuiven. Dit begrijpen we goed. De weersomstandigheden maken het echter noodzakelijk de focus van de gladheidsbestrijding te leggen op de doorgaande wegen en fietspaden. Het lukt helaas niet om ook wegen buiten de strooiroutes mee te namen.”

De wegen zijn glad en moeilijk begaanbaar. De gemeente doet een oproep: “Ga alleen de weg op als dit echt noodzakelijk is. En als u dan toch op pad moet: doe extra voorzichtig!”

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX