Menu
Nieuwsoverzicht

Start Moti-55

10 november 2022

801x gelezen

UDDEL – Bent u 55 plusser en drinkt u met regelmaat een glaasje alcohol?

Wist u dat het gebruik van alcohol is toegenomen onder 55 plussers? De afgelopen 10 jaar is het aantal gevallen van alcoholvergiftiging onder 55-plussers verdrievoudigd. Ook gebeuren er meer ongelukken door alcohol. Het drinken van alcohol is sociaal geaccepteerd en het wordt over het algemeen niet als een probleem gezien.

Maar wist u dat de effecten van alcoholgebruik bij 55 plussers vaker voorkomen? Denk bijvoorbeeld aan minder goed slapen, een slechter geheugen, een negatieve invloed op conditie en sportprestaties, agressie en ongelukken. Het meest bekende gevolg van regelmatig alcoholgebruik is aantasting van de lever. Zonder een goed werkende lever raakt het lichaam langzaam vergiftigd en hierdoor krijgen mensen vermoeidheidsklachten. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat alcohol een verhoogd risico geeft op het ontstaan van verschillende soorten kanker.

Drink ik teveel?

Alcoholgebruik is in onze samenleving gewoon geworden. Veel 55-plussers vinden het gezellig en lekker om af en toe een glaasje te drinken. Er zijn ook 55-plussers die drinken om het gevoel van stress, eenzaamheid of depressie te verdrijven. Maar wanneer is het teveel?

De huidige norm voor alcoholgebruik van de Gezondheidsraad luidt: ‘drink geen alcohol, of niet meer dan een glas per dag’. Ruim een derde van de 55-plussers denkt dat deze norm ligt op twee glazen per dag. Naarmate de leeftijd hoger wordt, geeft men vaker aan geen idee te hebben wat de huidige norm voor verantwoord alcoholgebruik is. Hoe zit het met uw gebruik?

Ga in gesprek!

Heeft u behoefte aan meer inzicht en informatie over uw alcoholgebruik of dat van een naaste?

Dan is er nu de mogelijkheid om hierover in gesprek te gaan en samen te kijken welke invloed het alcoholgebruik op u heeft.

Moti-55 is een gesprekkentraject voor 55-plussers die stil willen staan bij hun alcoholgebruik.
Deelname aan Moti-55 is gratis en de gesprekken vinden plaats daar waar u het wilt.
Neem bij interesse contact op met uw huisartsenpraktijk of bel rechtstreeks met Jeroen Jansen via Jeroen.jansen@tactus.nl of 06 – 827 348 30

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX