Menu
Nieuwsoverzicht

Sproeiverbod op de Veluwe vanwege droogte

15 mei 2020

VELUWE – Vanaf maandag mogen landbouwers op de Veluwe en op de Utrechtse Heuvelrug niet meer sproeien met oppervlaktewater. Waterschap Vallei en Veluwe dit vrijdag bekendgemaakt, omdat de droogte in het gebied zorgelijk is.

Al vroeg in het seizoen ziet het waterschap het neerslagtekort toenemen. Op sommige plekken is de situatie zelfs “zorgelijk”, met name in de lage gebieden, omdat het grondwater daar nu al lager staat dan precies een jaar geleden.

Met een sproeiverbod hoopt het waterschap schade te voorkomen. Als de beken en sloten droogvallen ontstaat er schade aan de natuur. Door een te lage grondwaterstand kunnen ook gebouwen en wegen schade oplopen.

Het verbod gaat gelden voor sloten, beken en kanalen waar geen aanvoer van water uit de Nederrijn, IJssel en Randmeren mogelijk is. “Het verbod geldt dus met name op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug en alle flanken hiervan”, aldus het waterschap. Vorig jaar gold er ook al een sproeiverbod. Deze werd toen vanaf 5 juni ingesteld.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX