Menu
Nieuwsoverzicht

Snel internet in zicht voor bewoners buitengebied Veluwe

4 april 2017

1

UDDEL   –   Onderstaand bericht komt van Uddels Belang.

 

In september kunnen bewoners in het eerste deelgebied van de Veluwe zich inschrijven voor toegang tot snel internet en televisie met haarscherpe beelden. Het gaat om een deel van de gemeente van Nunspeet en Ermelo. Wanneer de helft van de adressen in het buitengebied zich tijdens de campagne aanmeldt, start het Communicatie Infrastructuur Fonds (CIF) in januari 2018 met de bouw van het glasvezelnetwerk. Naast een abonnement bij een serviceprovider, betalen bewoners voor een glasvezelaansluiting maandelijks een vergoeding van 12,50 euro. Het is ook mogelijk om deze ‘vastrechtvergoeding’ voor 1.600,- euro eenmalig af te kopen.

 

Nog dit jaar stelt CIF circa 100 miljoen euro beschikbaar om 32.000 plattelandsadressen toegang te bieden tot snel internet. De adressen zijn verdeeld over acht regio’s waar in de komende maanden glasvezelcampagnes starten, waaronder de regio Veluwe. Hiervoor zijn vorig jaar convenanten gesloten tussen CIF en gemeenten op de Noord-Veluwe (Putten, Ermelo, Nunspeet, Elburg, Oldebroek, Hattem en Heerde) en uit de Stedendriehoek (Apeldoorn, Epe, Voorst en Brummen). De verwachting is dat alle 40.000 adressen in deze elf gemeenten eind 2019 toegang hebben tot het glasvezelnetwerk.

 

Ambitie om álle adressen van glasvezel te voorzien

Met de start van nieuwe glasvezelcampagnes maakt CIF een belangrijke stap voorwaarts om uiteindelijk álle adressen in het buitengebied van Nederland toegang te bieden tot snel internet. Piet Grootenboer, directeur Glasvezel Buitenaf: “We zijn blij dat we onder andere op de Veluwe van start kunnen gaan met een glasvezelcampagne. Voor de bewoners van een deel van de gemeenten Nunspeet en Ermelo is dit natuurlijk fantastisch nieuws, maar ook voor de andere gebieden in deze regio biedt het eveneens een mooi perspectief. We kijken er naar uit om samen met de gemeenten en stichting Breedband Noord-Veluwe de campagne in gang te zetten. ”

Jules van der Weerd, voorzitter van stichting Breedband Noord-Veluwe: “De roep om snel internet in het buitengebied wordt met de dag luider. En hoewel het in onze ogen niet snel genoeg kan gaan, zijn we erg blij dat CIF in het eerste deelgebied op de Veluwe een glasvezelcampagne organiseert. Om financieel tot een haalbare aanleg te komen moest het maandbedrag helaas iets omhoog en hebben we al met al een aantal maanden vertraging opgelopen. Maar het goede nieuws is dat we nu werkelijk aan de slag gaan. Wij hebben er vertrouwen in!”

 

Aanbieders en kosten

Bewoners en bedrijven kunnen kiezen uit de diensten van Solcon, Caiway, Fiber, CBizz en WeServe. Allen zijn landelijke aanbieders die al diensten leveren via glasvezel. Naast een abonnement bij een dienstaanbieder, betalen bewoners ook een aansluitbedrag om de glasvezel aan te leggen naar de woning. De aansluitkosten worden aangeboden in twee betalingsvarianten (inclusief btw): maandelijks een vastrechtbijdrage van 12,50 euro óf eenmalig 1.600,- euro zonder maandelijkse vastrechtbijdrage. Het aanbod geldt, op een enkele extreme uitzondering na, voor alle adressen in het buitengebied zonder coaxaansluiting.

 

Over CIF

Het Communicatie Infrastructuur Fonds beheert sinds de oprichting in 2008 het derde grootste telecomnetwerk van Nederland. Het heeft inmiddels 350.000 adressen voorzien van een aansluiting op coax- en glasvezelnetwerken. Eerder realiseerde CIF al tien succesvolle glasvezelprojecten voor ruim 32.000 adressen in het buitengebied. Deze gebieden bevinden zich met name in Overijssel, Gelderland en Brabant.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX