Menu
Nieuwsoverzicht

SGP nam afscheid van Mr. G. Holdijk

25 april 2015

1

HOEVELAKEN / UDDEL    –    De SGP heeft zaterdag 25 april haar partijcongres gehouden. Op dit congres heeft de SGP afscheid genomen van Mr. Gerrit Holdijk, inwoner van Uddel. Gerrit Holdijk is vele jaren verbonden geweest aan de SGP. Hij is lid geweest van de Provinciale Staten van Gelderland voor de SGP en juridisch medewerker van de SGP fractie van de Tweede Kamer. Gerrit Holdijk heeft 25 jaar in de Senaat – Eerste Kamer – gezeten voor de SGP. Vanaf 2011 zat hij in de Eerste Kamer als éénmansfractie. Vanwege het constructieve standpunt van de SGP tegenover het minderheidskabinet-Rutte, werd Holdijk gezien als degene die het kabinet in de meeste gevallen aan een meerderheid in de Eerste Kamer kon helpen. Hij reageerde zelf laconiek op de hem toegeschreven sleutelpositie. Over het gedoogakkoord zei hij: “Ik heb tot nu toe dat allemaal niet zo precies gevolgd. Ik ben van professie een eenvoudige jurist en van habitus een Veluwse boer.”

Door de jaren heen waren er verschillende intervieuws met hem en over hem te lezen in diverse media. Hij heeft jaren zijn bijdrages geleverd aan het tijdschtift Zicht. Dit tijdschtift is een uitgave van de Guido de Brès-Stichting, het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP. In Zicht worden politieke, maatschappelijke en levensbeschouwelijke problemen vanuit staatkundig-gereformeerd perspectief belicht. Gerrit Holdijk werd gezien als ‘een man die onverstoorbaar, principieel is, met een praktische ondertoon’. Ook als ‘een man van continuiteit’ en ‘een man van karakter’.

Op het partijcongres dankte Kees van der Staay Gerrit Holdijk voor zijn jarenlange trouwe inzet en zijn doorwrochte bijdragen. Algemeen partijvoorzitter Van Leeuwen typeerde Holdijk als een “bedachtzame politicus en een zelfstandig denker”.

Het afscheidsmoment beschouwde Gerrit Holdijk  “als een Godswonder”. “Eerder dit jaar had ik al afscheid genomen van het leven”, zei hij met een verwijzing naar zijn ernstige ziekte, “dan denk je niet meer aan afscheid van de partij”.

“Het hoofdbestuur heeft mij altijd alle ruimte gegeven”, vervolgde Holdijk, die voor zijn partij 25 jaar in de Senaat zat, “bij welke andere partij vind je dat?” En tot slot: “Wat kan ik u beter zeggen dan: Adieu! Ga met God?”

 

foto: ANP

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX