Menu
Nieuwsoverzicht

Schaapskudde terug op de Uddels heide

6 juni 2017

1

UDDEL / APELDOORN    –   Binnenkort komt op de heide bij Uddel de schaapskudde terug in Kroondomein Het Loo. Gedurende een periode van twee maanden begrazen dan zo’n 350 schapen een gebied van ca. 80 hectare heide ter hoogte van de Aardhuisweg, lokaal bekent als “de Vosselt”. Hiermee wordt het gebruik en beheer van het heidelandschap nieuw leven ingeblazen.

In de loop der jaren is er veel heide verdwenen uit Nederland. Om dat wat rest in stand te houden, moet actief beheer plaatsvinden. Het inzetten van een schaapskudde is hiervoor een kostbare maar tegelijk zeer geschikte maatregel. Een subsidie voor het in stand houden van de heide biedt Kroondomein Het Loo de mogelijkheid om deze vorm van traditioneel beheer opnieuw in te voeren. Het beheer met de schaapskudde wordt in eerste instantie op een beperkt gebied van de heide toegepast tijdens een deel van het groeiseizoen. Mogelijk wordt dit in de toekomst uitgebreid, zowel in oppervlak als in tijdsduur.

Op werkdagen kunnen de schapen onder begeleiding van een herder vrij grazen. In de weekenden worden de dieren met behulp van een raster op de heide ingesloten. Kroondomein Het Loo is voor het begrazingsplan een samenwerking aangegaan met een gespecialiseerd bedrijf uit Limburg.

De kudde wordt vooral ingezet op plekken waar nu te veel gras groeit. Het doel is om weer een overwegend paarse heide te creëren maar waar ook ruimte blijft voor andere plantensoorten. Een zogenaamd structuurrijk heidelandschap. Dit type vegetatie zorgt voor een aantrekkelijk milieu en leefgebied voor meerdere soorten planten en dieren zoals insecten, vogels, reptielen en amfibieën, maar ook voor muizen en edelherten bijvoorbeeld.

De bedoeling is om in de eerste week van juni dit project te starten.

bron: www.kroondomeinhetloo.nl

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX