Menu
Nieuwsoverzicht

Recreatiezonering Veluwe heeft ook voor bewoners van Uddel gevolgen

4 juni 2021

UDDEL – Uddels Belang heeft vorige maand bezwaar aangetekend tegen het (proces rondom het) recreatiezoneringsplan Veluwe.

Het recreatiezoneringsplan is een kaart die voortvloeit uit het beheerplan van Natura 2000. Een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden waarin richtlijnen zijn opgesteld voor soortenbescherming en gebiedsbescherming.

In de recreatiezonering worden zones benoemd voor verschillende vormen van gebruik. Sommige gebieden worden afgesloten om kwetsbare dieren, planten en gebieden rust te geven en te beschermen. Andere delen worden duidelijker bestempeld als gebruik voor recreatie; wandelen, fietsen paardrijden, mountainbiken enz.

Uddels Belang heeft bezwaar aangetekend tegen deze plannen omdat deze verregaande gevolgen hebben voor onze leefomgeving, onze achtertuin. Wij begrijpen dat de recreatiedruk op de Veluwe is toegenomen maar zijn van mening dat hele gebieden afsluiten niet de oplossing is. Daarnaast zijn wij, als vereniging die opkomt voor de belangen van onze dorpsgenoten, niet gehoord in dit proces. Hierdoor is volledig voorbij gegaan aan de fase “consult van belanghebbenden”.

Het bezwaar heeft effect gehad. Inmiddels heeft een kort overleg plaatsgevonden met Provincie, Gemeente, Kroondomein het Loo en BBV Hoog Soeren. Hierbij is ons toegezegd dat men in gesprek wil met bewoners van de gebieden. Wanneer dit plaats zal vinden is afhankelijk van de versoepelingen m.b.t. Corona, echter wel zo spoedig mogelijk.
Wanneer u interesse heeft hierbij aanwezig te zijn horen wij dat graag. Stuur daarvoor een mailtje naar secretaris@uddelsbelang.nl, wij houden u dan op de hoogte.

Meer informatie over het Recreatiezoneringsplan kunt u vinden op:
https://magazine.gelderland.nl/zonering-veluwe#!/home
https://sprekend.gelderland.nl/recreatiezonering/default.aspx

Plan van aanpak (pdf) is hier te downloaden.

Op bovenstaande afbeelding vindt u de conceptkaart. Conceptkaart Recreatiezoneringsplan Veluwe.
De kaart is in zijn geheel en in detail te bekijken op:Concept zoneringsplan Gelderland Maps

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX