Menu
Nieuwsoverzicht

Preventieve bestrijding eikenprocessierups van start

19 mei 2021

APELDOORN – Jeuk, huiduitslag en irritatie van ogen of luchtwegen: deze klachten kunnen brandharen van de eikenprocessierups veroorzaken bij mens en dier. “Om overlast zoveel mogelijk te voorkomen, halen we niet alleen nesten weg in de zomer maar zetten we ook in op preventieve bestrijding. Vanaf 17 mei starten we met preventief bespuiten van eikenbomen,” zo schrijft de gemeente Apeldoorn op de website.

Volksgezondheid

“Preventieve bestrijding is nodig vanwege onze verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid. We zetten steeds meer in op ecologie en natuurlijke bestrijding, maar dit is niet genoeg om de zomerse plaag tegen te gaan. Daarom gebruiken we ook het biologische middel Xentari. Dit middel wordt met een hogedrukspuit in de boomkronen gespoten. Zo voorkomen we dat eikenprocessierupsen zich verder ontwikkelen.”

De exacte locaties zijn te vinden via een kaart op deze website.

Minder bomen preventief bespoten

“Dit jaar hebben we de locaties voor preventieve bestrijding extra goed onderzocht. De prioriteit ligt bij plekken waar veel mensen komen, zoals drukke fiets -en wandelpaden maar ook schoolpleinen. Daarnaast nemen we locaties mee waar voorgaande jaren veel overlast van eikenprocessierupsen was. Hiermee komen we in totaal uit op 5000 bomen: een halvering ten opzichte van vorig jaar.”

Ecologische balans

“Een goede ecologische balans is een manier om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan te trekken. Tegelijkertijd is dit belangrijk om schade door droogte te beperken en ecologische waarden te vergroten. Door bijvoorbeeld afwisselende boomsoorten, minder maaien rondom bomen en een mulchlaag rondom bomen, vergroten we schuilmogelijkheden voor fauna en nectar. Ook zijn er volop botanische bloembollen aangeplant nabij bomen: maar liefst 4300 m2 verspreid door Apeldoorn. Dat geeft een kleurrijke uitstraling en helpt bovendien bij het bestrijden van de eikenprocessierups.”

Eikenprocessierups gezien?

Ziet u een nest van eikenprocessierupsen in de boom en heeft de boom nog geen rode stip? Doe dan een melding. Geef zo duidelijk mogelijk de locatie weer (bijvoorbeeld ter hoogte van lantaarnpaalnummer of gps-coördinaten), dat maakt het makkelijker om de boom te vinden. Bomen met een rode stip zijn al gemeld bij de gemeente. Voor meer informatie bekijk onze webpagina over het bestrijden van eikenprocessierupsen.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX