Menu
Nieuwsoverzicht

Prachtig resultaat voor Bijenhoudersvereniging De Vierkante Korf

31 oktober 2015

179x gelezen
2

UDDEL    –    Donderdag 29 oktober 2015 hield de Bijenhoudersverening De Vierkante Korf uit Uddel haar jaarlijkse najaarsvergadering. In  deze vergadering kregen 14 cursisten  die het afgelopen seizoen deel genomen hebben aan de basiscursus bijen houden een getuigschrift uitgereikt door voorzitter Henk Kok van Bijenhoudersverening. De vierkante Korf.  De heren Berend Hop en Gerard Pape waren de leraren van de cursisten in het praktijk en theorie.

Ook het komend jaar wil De Vierkante Korf bij voldoende belangstelling  weer een cursus starten.

START BASISCURSUS BIJENTEELT IN UDDEL

De basiscursus wordt gegeven om natuurliefhebbers en imkers de mogelijkheid te bieden hun kennis over de natuur in ons land uit te breiden met de basiskennis over de honingbij. De cursus laat de deelnemers kennismaken met het leven van de bijen en hoe het werken met de honingbij in de praktijk in zijn werk gaat. Immers, zonder de imkers zou de honingbij in Nederland niet kunnen leven en zou het bestuiven van de gewassen, zeker die onder glas, in de problemen komen.

De cursus bestaat uit ongeveer 14 lessen, onderverdeeld in 5  theorie- en 9 praktijklessen. In de theorielessen worden aan de hand van een syllabus de verschillende onderwerpen behandeld tw. het lichaam van de honingbij, de taakverdeling in het bijenvolk, voedselplanten (dracht) voor de bijen en de taak van de honingbij bij het bestuiven van gewassen. Alle praktijklessen worden op lokatie gehouden, er wordt gewerkt in de bijenvolken. Vanaf het vroege voorjaar, de zomer en in de nazomer ter voorbereiding op het overwinteren van de volken. Tijdens het werken in de volken komen onderwerpen aan de orde zoals de voorjaarsinspectie, het uitwinteren, raampjes met kunstraat klaarmaken, zwermbeheersing, het honingslingeren, de kastkaart, het reizen met de volken naar de drachtvelden. Het sluitstuk van de cursus is het inwinteren van de volken.

De cursus start meestal eind januari, loopt door in maart, april en mei. In de maanden juni en juli zijn er geen lessen. In september pakken we de draad weer op en eindigen dan met een examen om de opgedane kennis te toetsen, u ontvangt daarvoor een getuigschrift.

Ze starten met de theorielessen in  bij de familie Kok, de Grote Geezenhegge  15 in Uddel  in de maanden februari en maart, daarna verhuizen  we naar de bijenstal van Berend Hop, Heegderweg 12 in Uddel voor de eerste  praktijklessen De kosten voor deze 14-delige cursus zijn € 125,- (inclusief de koffie in de pauze) u dient deze voor aanvang van de cursus over te maken.

Het hoofdbestuur geeft iedere cursist van de Basiscursus een gratis lidmaatschap van de ANI voor één jaar, u ontvangt dan ook gratis ons verenigingsblad Mijn Bijen, dat gemaakt wordt in samenwerking met de ABTB (Algemene Boeren en Tuinders Bond)

Als onderwijscommissie hechten ze waarde aan een cursus die in ontspannen sfeer wordt gegeven. Bovendien is er altijd tijd voor het stellen van uw vragen en worden er, vaak tijdens koffie of de thee, veel kennis en eigen ervaringen uitgewisseld. Het “met plezier imkeren” is dan ook één van de belangrijkste doelstellingen van de cursus. Aan het eind van de cursus ontvangt men het getuigschrift “Basiskennis van het imkeren”. Om hiervoor te slagen is de belangrijkste voorwaarde dat met ongeveer 75% van de lessen heeft bijgewoond. Wij hopen dan vooral dat er weer een aantal enthousiaste imkers zijn bijgekomen.

 

Nadere informatie en opgave kunt u doen bij de volgende personen.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX