Menu
Nieuwsoverzicht

Plannen Defensie voor decoratie rotonde

25 januari 2023

1533x gelezen

UDDEL – Na de plannen voor een nieuwe kazerne om weer militairen naar kazerne Kamp Nieuw-Milligen te laten komen, schotelt de Defensie nu nieuwe plannen voor. Ze willen graag een voertuig, een tank op de bekende Veluwse rotonde plaatsen ter decoratie.

Volgens de gemeente Apeldoorn is er altijd een historische binding geweest tussen Defensie en de omgeving. Het kleine bouwwerk mag wat de gemeente betreft dan ook geplaatst worden op de rotonde tussen de Amersfoortseweg en de Meervelderweg. De woordvoerder van de gemeente, Nienke Stavast, laat weten dat kazerne Kamp Nieuw-Milligen al tientallen jaren deel uitmaakt van de gemeente. De komst van de militairen en de nieuwe kazerne zal deze binding alleen maar sterker maken. Dat mag best zichtbaar gemaakt worden in het landschap door middel van dit voertuig. Voor de Defensie is zichtbaarheid belangrijk.

Naast het positieve commentaar van de gemeente Apeldoorn, horen we ook wat bezwaren. Zo kan het bijvoorbeeld negatieve invloed hebben op de verkeersveiligheid. Het zijn drukke provinciale wegen en mensen zouden kunnen worden afgeleid. Eric Hoogervorst komt met deze bezwaren en hij heeft ze ook kenbaar gemaakt bij de gemeente. “Het zicht wordt beperkt en militaire voertuigen hebben geen prettige uitstraling.” Een paar honderd meter verderop is de ingang van de kazerne en het zou, volgens Hoogervorst, veel logischer zijn om de tank daar te plaatsen. Wat de gemeente met deze bezwaren gaat doen, is nog niet bekend.

Velen anderen zien de problemen niet en vinden het juist een heel mooi plan. “Defensie wil een stukje promotie maken om aan iedereen te laten zien dat het Korps Mariniers naar Nieuw-Milligen komt”, zegt Frank van de Kolk, de voorzitter van Uddels Belang. De plannen waren bij hem al wat langer bekend en hij vindt dat het voor omliggende dorpen als Uddel en Garderen juist nieuw leven kan inblazen. Het brengt reuring en activiteit en het kan een impuls zijn voor de lokale economie. Volgens hem is het een heel geslaagd idee. “Natuurlijk kun je bezwaren hebben als je direct op de rotonde kijkt, maar als je een paar kilometer verderop woont, moet het niks uitmaken.”

De omwonenden vinden het ook een geniaal idee. “Het verkeer moet gewoon rustig aan doen en er is niks mis met een tank op de rotonde. In Meerveld hebben we wel voor hetere vuren gestaan en we zijn dus zeker niet overstuur van een tank op de rotonde.” Iemand anders zegt: “Ik heb totaal geen moeite met de tank op de rotonde. De mariniers zijn wat mij betreft welkom en ik vind dit een mooi onthaal.”

Wat vind jij: mag er een pantservoertuig geplaatst worden op de rotonde Nieuw Milligen? Stem op de poll.

Bron tekst: de Stentor
Bron foto: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

 

 

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX