UDDEL – Uddels Belang heeft samen met LTO Noord afdeling Randmeerkust opnieuw een brandbrief gestuurd aan Gemeente Apeldoorn, Ermelo, Nunspeet en Provincie Gelderland, Tweede Kamerfractie BBB en SGP m.b.t. de problematiek rondom de wolf. De afgelopen tijd worden er opnieuw regelmatig schapen en andere dieren doodgebeten.
Lees hieronder de volledige brief.
“Overheid, doe wat aan die wolf!”
“Het is lang geleden dat een roofdier zoveel impact heeft gehad op de samenleving, zoals de wolf. Althans de samenleving ten westen van Amersfoort, op het platteland van de Veluwe. Vorig jaar heeft Uddels Belang al een brandbrief, ondertekend door vertegenwoordigers van dorpsraden en scholen, verstuurd naar gemeentebesturen, provinciebestuur en de minister van Natuur en Stikstof. Tot in de Kamercommissie voor landbouw is dit behandeld. Zonder resultaat, maar wel een aanwakkering van de discussie. Zelfs commissievoorzitter Von der Leyen zegt er nu wat over; dus dan is er serieus wat aan de hand.
Sinds een aantal weken zijn er weer wolven op rooftocht rondom Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld. Bijna iedere nacht worden er schapen gedood of verwond. De schapen die het overleven, zijn nog dagenlang onrustig. En dan zijn er nog de kinderen die verscheurde schapen hebben gezien en gevonden. Veel boerderijkinderen hebben zelf een paar schapen; deze kinderen zijn gewend aan leven en dood van dieren, maar niet aan de moordlust van een roofdier. Dit heeft wel degelijk impact op je welbevinden. De wolf wordt veel gezien. Door boeren, door bewoners van het buitengebied en door kinderen die van en naar school fietsen. Vanaf het platteland moeten kinderen vaak kilometers fietsen om naar een basis- of middelbare school te gaan. Maar veel kinderen durven niet meer of mogen van hun ouders deze fietstochten over de hei en door het bos niet meer maken. Zeker niet nu het ’s morgens langer donker blijft en de avond vroeger valt. In Drenthe is al iemand aangevallen. Wij zijn bang dat binnenkort ook hier mensen slachtoffer worden. Bewijzen daarvoor? Nee. Hanteren van het voorzorgsprincipe? Ja!
Het klopt dat professionele dierhouders met financiële ondersteuning wolfwerende rasters mogen aanleggen. Een mooi gebaar, maar de praktische uitwerking is lastig. De Veluwe wordt gekenmerkt door kleinschalige weilanden met verschillende eigenaren. Moeten we het buitengebied vol zetten met grote, elektrische draadafrasteringen? En als deze er al staan, hoe moet onderhoud van afrastering en ondergroei dan worden gedaan. Dit vergt enorm veel tijd en menskracht en is bijna ondoenlijk. De sociale onrust en druk worden almaar groter. Boeren worden aangesproken door ‘mensen van buitenaf’ die op de Veluwe zijn komen wonen. Er wordt ze fijntjes meegedeeld dat ze niet goed voor hun dieren zorgen, door ze buiten te laten lopen. Vanuit onbegrip en emotie leidt dit tot vervelende situaties. Boeren willen goed voor hun dieren zorgen. Het doet ze ontzettend veel pijn, wanneer dieren zo’n wrede dood sterven.
Wij roepen de verantwoordelijke politici en burgemeesters van deze gebieden daarom op om veiligheidsmaatregelen te nemen. Dit betekent ons inziens niet dat alle wolven afgeschoten moeten worden, maar wel dat hun onbeheersbare aantal van circa vijftig stuks op de Veluwe moet worden teruggebracht naar een maatschappelijk acceptabel aantal. Overheid, neem daarin uw verantwoordelijkheid en voorkom erger!
Besturen van Uddels Belang en LTO Noord afdeling Randmeerkust