Menu
Nieuwsoverzicht

Oud-voorzitter Peter van Rhee aan het woord

18 maart 2016

2

Het is dit jaar negentig jaar geleden dat de vereniging Uddels Belang werd opgericht. Ter gelegenheid van dit 90-jarig bestaan van Uddels Belang hebben we op uddel.info de rubriek ‘aan het woord’ gemaakt. In deze rubriek komen vier oud-voorzitters en de huidige voorzitter van Uddels Belang aan het woord. Tot aan 4 april a.s., als de ledenvergadering van Uddels Belang gehouden wordt, zullen deze bijdragen op uddel.info geplaatst worden.

Hieronder leest u de bijdrage van oud-voorzitter Peter van Rhee.

Uddels Belang: Een groeiproces van 90 jaar

Ruim een derde van het bestaan van Uddels Belang mocht ik aan het bestuur deelnemen, waarvan 25 jaar als voorzitter. Met groot genoegen, vooral in vergelijking met de andere besturen waar ik in zat.  Het Uddels Belang ligt mij na aan het hart. Overigens kon ik de opgedane kennis bij bijvoorbeeld de landbouworganisatie, goed toepassen binnen het bestuur van het Uddels Belang.

In 1926 was Koningin Wilhelmina de vorstin van Nederland. Op haar verzoek werd Uddels Belang opgericht om het Kroondomein te helpen bij het verdelen van grond aan bosarbeiders. Deze bosarbeiders werkten in de winter in het bos, maar ’s zomers hadden zij geen inkomen. Ze konden op de grond agrarische producten verbouwen en op die manier wat bijverdienen. Geleidelijk kwamen er meer taken bij. Belangbehartiging bij onderwerpen als woningbouw en bedrijvigheid; dat was de rode draad in mijn tijd.  Maar ook milieuregelgeving die agrarische bedrijven beperkte in hun mogelijkheden.  Het vroeg veel van het bestuur en geregeld gingen we in gesprek met wethouders en de burgemeester.  Bij de politiek – zowel links als rechts – brachten we de mogelijkheden en problemen in Uddel zo goed mogelijk voor het voetlicht. Voor- en tegenstanders van onze plannen traden we met respect tegemoet met als resultaat dat ook wij met respect behandeld werden. Als er een positief resultaat was, voelde dit natuurlijk goed.

Soms voelde iets goed, maar was het resultaat negatief.  Na 60 jaar kregen we het telefonische bericht dat het Kroondomein zelf de toewijzing van gronden ging doen. Uddels Belang tekende bezwaar aan bij Koningin Beatrix en we mochten ons ongenoegen kenbaar maken. Op Paleis Noordeinde bij de raad van bestuur. We waren het niet eens met de beslissing en vooral de manier waarop: Na 60 jaar via een telefoontje horen dat je diensten niet meer nodig zijn….. De raad van bestuur vond de manier waarop ook ongepast en ging in beraad over de beslissing. Een tweede gesprek volgde. Nu met de secretaris van Hare Majesteit. Jammer genoeg bleef de beslissing overeind, maar we kregen de toezegging dat het Kroondomein bij problemen in het dorp bereid was een positieve bijdrage te leveren. Wij respecteerden natuurlijk de wil van de koningin. De verhoudingen met het Kroondomein zijn altijd goed gebleven.

Een ander hoogtepunt was voor mij Uttiloch 1200 in het jaar 1992. De Oudheidkamer en Uddels Belang organiseerden samen dit grootse evenement en een paar jaar werkten we hard om het tot een succes te maken. Allerlei commissies richten we op die zorgden voor een  boek over Uddel, een standbeeld, een film over Uddel, het Uddelse volkslied en ga zo maar door. Zelden maakte ik zoveel eensgezindheid mee in Uddel. Verenigingen die zonder uitzondering festiviteiten organiseerden. Zelfs Prinses Juliana bracht een bezoek en nam het eerste boek over Uddel in ontvangst.

En als ik het dan toch over Juliana heb, wil ik de muziekvereniging extra benoemen. Ze organiseerden hun eigen festiviteit, maar waren ook aanwezig bij tal van andere. Dit deden ze met grote inzet.

Ik wens dat het Uddels Belang eensgezind het algemeen belang voorop blijft stellen in deze steeds complexere wereld. Het is en blijft een groeiproces. Ongetwijfeld met vele successen, hoogtepunten en positieve (en de onvermijdelijke negatieve) resultaten. Uddel is dat meer dan waard.

Peter van Rhee

voorzitter Uddels Belang van 1979 – 1986 en 1988 – 2004

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX