Menu
Nieuwsoverzicht

Oud-voorzitter Jan de Vries aan het woord

26 maart 2016

2

Het is dit jaar negentig jaar geleden dat de vereniging Uddels Belang werd opgericht. Ter gelegenheid van dit 90-jarig bestaan van Uddels Belang hebben we op uddel.info de rubriek ‘aan het woord’ gemaakt. In deze rubriek komen vier oud-voorzitters en de huidige voorzitter van Uddels Belang aan het woord. Tot aan 4 april a.s., als de ledenvergadering van Uddels Belang gehouden wordt, zullen deze bijdragen op uddel.info geplaatst worden.

Hieronder leest u de bijdrage van oud-voorzitter Jan de Vries

Ter gelegenheid van het negentig jarig bestaan van de vereniging Uddels Belang is mij gevraagd een stukje te schrijven over mijn tijd in het bestuur, en als voorzitter. Ik werd in 2001 gevraagd door Gerard Schouten of ik interesse had in een bestuursfunctie van Uddels Belang,  op de vraag wat dat inhield zei waarde neef Gerard, het bijwonen van bestuursvergadering, en af en toe zal je een keer mee moeten naar gemeente of een andere instantie, al met al het valt reuze mee ( hier ben ik later wel achter gekomen ). Na een week bedenktijd heb ik, ondanks andere hobby’s en tijdverdrijf zoals voetbal en muziek  toch ja gezegd omdat ik van mening was dat het Uddelse Belang ook in de toekomst gewaarborgd  moest blijven.

Ik ben begonnen als algemeen bestuurslid, maar na een jaar werd ik secretaris, omdat Gerard hiermee wilde stoppen, overigens bleef hij wel in het bestuur. Na anderhalf jaar werd door Peter van Rhee, de voorzitter aangegeven dat hij wilde stoppen als voorzitter, omdat hij vond dat er jong bloed moest komen, en hij was van mening dat ik hem moest opvolgen als voorzitter.   Ja, daar zit je dan te denken moet ik het wel of niet doen, kan ik deze functie aan?  Heb ik er de tijd voor?  Ja, zo komen vele vragen naar boven maar na lang twijfelen heb ik toch besloten om het wel te doen, omdat bij een vacante plaats van voorzitter er nog meer extra werk op het bordje van secretaris terecht komt, gelukkig was Henk van Rees bereid om de functie van secretaris op zich te nemen, en kon ik meekijken en lopen met Peter van Rhee als voorzitter.

Samen naar vergaderingen en bijeenkomsten van gemeente, provincie en andere instanties om te kijken   hoe de vork in de steel zit. In het begin was dat lastig omdat ik weinig mensen kende in vergelijking met Peter, maar door de kennis en de ervaring van hem werd alles vrij snel duidelijk.                                      Ook gaf hij te kennen, dat ik altijd voor advies bij hem terecht zou kunnen, en een man met zoveel kennis en ervaring is niet weg te denken, en onmisbaar binnen een dorpsvereniging. Gelukkig zaten er destijds meer mensen in het bestuur met een behoorlijk aantal  jaren bestuurservaring, ik denk aan Gerard Schouten, Geurt Hop en Henk van Hierden. Mede door de inzet van deze , maar ook de andere bestuursleden heb ik een fijne tijd gehad binnen het bestuur.

Tijdens mijn voorzitterschap hebben we veel overleg gehad met gemeente, provincie en andere instanties. Soms ging alles wat stroef, en kregen we wel eens het idee dat men Uddel niet zag staan, maar het merendeel was toch wel positief. Met name de verschillende  besprekingen die we met de gemeente gevoerd hebben waren positief, dit werd mede mogelijk door de steun van de stadsdeelmanagers van de gemeente Apeldoorn. Maar ook de gemeenteraad en B en W hebben we vaak weten te overtuigen en stonden positief tegenover onze plannen en initiatieven. Zo hebben we toch veel weten te bereiken  door inspanning van Uddels  Belang,  vaak ook samen met andere instanties.                                                                                       De woningbouw aan de Zandsteeg, de Uddelsekampweg, en natuurlijk het plan Aardhuis hebben veel inspanning en geduld gevraagd, maar met positief resultaat.  Een greep uit andere doelen die we gerealiseerd hebben zijn onder andere, het beheren van de first responder, de bouw van sporthal de Schier, de bouw van de nieuwe brandweer kazerne, wegenonderhoud, reconstructie van de Garderenseweg, verlichting fietspaden, behoud van busverbindingen, politiezorg, betere afvoer hemelwater, subsidie voor de Koningin Wilhelminahof en het Blanke Schot,  het aanleggen van de voetbalkooi voor de jeugd, het deelnemen aan de groep jeugdzorg,  aanrijdtijden ambulance,  en zo zijn er nog wel een aantal zaken te noemen waar we als Uddels Belang een positieve bijdrage aan geleverd hebben.

Natuurlijk hadden we nog veel meer wensen, maar die met name door de slechte financiële positie van de gemeente Apeldoorn niet gerealiseerd konden worden.  Ook dat het ons niet gelukt is om de zwemwaterfunctie voor het Uddelermeer terug te krijgen was een domper, evenals het  niet doorgaan van het bedrijventerrein aan de Elspeterweg. Maar zaken lopen en gaan niet altijd zoals we willen en wensen, maar laten we het positieve benadrukken.

Als voorzitter van muziekvereniging Juliana in 1992  heb ik veel te maken gehad met het toenmalige bestuur van Uddels Belang, tijdens  de viering van Uttiloch 1200, dit heb ik als zeer prettig ervaren  en het was een prachtig  jaar met festiviteiten om nooit te vergeten.

Tenslotte wil ik nog kwijt dat ik in al die jaren met alle bestuursleden  een prettige samenwerking heb gehad , en ik als voorzitter ook alle vertrouwen heb genoten. Ik wens de vereniging  Uddels  Belang voor de toekomst het allerbeste, en de huidige bestuursleden  een goede en prettige tijd toe.

Jan de Vries

Voorzitter Uddels Belang 2004 – 2013

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX