Menu
Nieuwsoverzicht

Oud schaapherder Koos Vos overleden

18 april 2017

2

UDDEL / GARDEREN     –    Op donderdag 13 april 2017 is Koos Vos overleden. Zij was in Uddel bekend door het schaapscheerdersfeest dat in de jaren ’60 van de vorige eeuw voor het eerst werd gehouden op de Hunnenschans bij het Uddelermeer. Koos Vos was toen schaapherder en had een kudde schapen op Hoog Buurlo.

Koos Vos kwam in de jaren ’60 en ’70 met haar schaapskudde lopend vanaf Hoog Buurlo naar het Uddelermeer om de schapen te laten scheren op het schaapscheerdersfeest.

Koos Vos was de eerste en lange tijd ook de enige scheper (schaapherder) in Nederland. Van 1960 – 1973 heeft zij met haar kudde over de Veluwe rond Hoog Buurlo gezworven. Toen Koos Vos in 1960 op Hoog Buurlo kwam wonen bracht zij het inwonertal op drie. ’s Avonds klonk door de rustieke omgeving van het oude landgoed de Petit Prélude van Johann Sebastian Bach. Pianomuziek uit de schaapskooi ver weg van de bewoonde wereld, gespeeld door een vrouw, die in een voor die tijd ongewoon beroep uitoefend. Maar voor Koos Vos was het niet bijzonder. (stond in een aantal Nederlandse Kranten in mei 1960)

In Uddel zal deze bijzondere, markante, en voor velen ook legendarische vrouw bekend blijven als de schaapherder die met haar schapen naar de Hunneschans kwam, lopend vanaf Hoog Buurlo.

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.