Menu
Nieuwsoverzicht

Oud-huisarts J.H. Nooy van der Kolff overleden

19 maart 2021

5

UDDEL  –  Oud-huisarts J.H. Nooy van der Kolff is op 95-jarige leeftijd overleden. Hij was huisarts in Uddel van 1962 tot 1990.

Voor dokter Nooy van der Kolff met zijn gezin in Uddel neerstreek, om daar een praktijk als huisarts te beginnen, was hij werkzaam in Nigeria. Daar kon hij zich ontplooien als arts en werkte hij in een uitgestrekt gebied, daar was hij de enige arts in een ziekenhuis met 200 bedden. Toen hij weer terugkwam naar Nederland wilde hij een praktijk beginnen in het oosten van Nederland. Dokter Nooy van der Kolff werd gewezen op Uddel, waar nog geen eigen huisarts was. Ze waren meteen enthousiast, een dorp te midden van een prachtig natuurgebied. En de Uddelse bevolking vond het natuurlijk mooi, een eigen huisarts in het dorp. Men was immers altijd aangewezen op de huisarts uit Elspeet of Garderen.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Typisch Uddel
Dokter Nooy van der Kolff won het vertrouwen van de Uddelse bevolking en zijn patiëntenbestand groeide. De Veluwenaren staan bekend als stug en gesloten. Maar zei dokter Nooy van der Kolff bij zijn afscheid in 1990 “Ze zijn niet stug, maar zeer hartelijk, zo heb ik de bevolking van Uddel leren kennen”. En hij roemde Uddel omdat daar nog echte burenhulp bestaat. “Typisch Uddel, zei hij, hulpvaardigheid die zich uit in alle mogelijke dingen”.

Als huisarts heeft dokter Nooy van der Kolff lief en leed gedeeld met de Uddelse bevolking. In de 28 jaar dat hij huisarts was heeft hij 1200 inwoners op de wereld geholpen. Hij heeft de gezondheidszorg, ook in Uddel, ten goede zien veranderen. Er waren in zijn tijd nog geen huisartsenposten, maar als het nodig was stond hij 24 per dag klaar voor zijn patiënten. Naast huisarts was hij ook vertrouwensman voor de inwoners van Uddel, een maatschappelijk werker kwam zelden over de vloer in die tijd. Men probeerde het zelf op te lossen.

“In de 28 jaar dat hij huisarts was heeft hij 1200 inwoners op de wereld geholpen.”

Zorgsteunpunt
Dokter Nooy van der Kolff maakte zich sterk voor de Uddelse samenleving, op medisch- en sociaal maatschappelijk gebied. Hij heeft zich jarenlang sterk gemaakt voor meer woningbouw in Uddel. Eerst namens de Stichting De Rieten en later namens Uddels Belang bleef hij zich inzetten voor Uddel. Peter van Rhee, oud voorzitter van Uddels Belang heeft nauw samengewerkt met dokter Nooy van der Kolff. “Hij heeft veel betekend voor Uddel”, zei Peter van Rhee, “als Uddels Belang hebben we veel profijt van dokter Nooy van der Kolff gehad. Hij was altijd zeer betrokken bij Uddel”. “Ik denk daarbij ook aan Uddel 1200, waar hij samen met zijn vrouw zich heeft ingezet voor het boek en het monument”. “En vergeet niet zijn inzet om het zorgsteunpunt aan de Essenkamp te realiseren”, zegt Peter van Rhee.

Het zorgsteunpunt aan de Essenkamp, waar dokter Nooy van der Kolff in 1997 de eerste steen mocht leggen als voorzitter van de beheersstichting. Een plek voor inwoners van Uddel, ook als ze zorgbehoeftig zijn of worden, waar ze in staat gesteld worden zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen in een zelf gekozen woonsituatie. En toen hem gevraagd werd om de eerste steen te leggen voor het nieuwe pand, was hij daartoe bereid en deed hij dat in 2020.

Tekst loopt door onder de foto’s.

Kees Zwaan, voorzitter van de Stichting Ontmoetingscentrum Koningin Wilhelmina Hof, zei: “Ik vond het heel bijzonder dat dokter Nooy van der Kolff de eerste steen heeft gelegd aan de Uttilochweg, en dat op zijn hoge leeftijd. Heel typerend vond ik dat hij er was voor iedereen in Uddel, hij maakte geen onderscheid”. Ook Kees Zwaan sprak over zijn betrokkenheid bij Uddel. “Bij het hele dorp”, aldus Kees Zwaan. “Hij stond achter de verhuizing naar de Uttilochweg”, zei Kees Zwaan. “Hij bleef niet in het verleden hangen, maar had ook oog voor de toekomst”.

Afscheid
Die betrokkenheid voor Uddel van dokter Nooy van der Kolff was ook zichtbaar bij de oprichting van de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel. Hij zag de noodzaak van zo’n hulpdienst en stimuleerde om te komen tot een hulpdienst in Uddel. En toen de manneninloop van start ging in 2015 werd dokter Nooy van der Kolff een trouw bezoeker elke eerste maandag van de maand.

In 1990 namen dokter Nooy van der Kolff en zijn vrouw, zij is overleden in 2015, afscheid als huisarts van Uddel. Tijdens de afscheidsreceptie was Het Blanke Schot bijna te klein door de velen die de hand kwamen drukken. Hij ontving toen de koninklijke onderscheiding van de koningin in de Orde van Oranje Nassau.

Dokter Nooy van der Kolff ging in 1990 met pensioen, maar in Uddel bleef hij altijd ‘de dokter’.

 

Tekst / samenstelling: Bartus Vos

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX