Menu
Nieuwsoverzicht

Oud-agent Postma overleden

12 juni 2017

1

UDDEL Zaterdag 10 juni 2017 is Doede Postma overleden, in de leeftijd van 90 jaar. Hij was jarenlang dorpsagent in Uddel. Doede Postma, een Groninger die via Amsterdam in Apeldoorn terecht kwam. Op 1 juni 1959 kreeg Postma een aanstelling in Uddel. Hij werd de opvolger van dhr. Westra. In het begin kwam Postma op de fiets naar Uddel, vanaf Wenum – Wiesel, totdat de woning vrij kwam aan de Garderenseweg, naast de openbare school. In 1970 verhuisde hij met zijn gezin naar het ‘oude postkantoor’ ook aan de Garderenseweg en had Uddel als eerste in de buitenwijken van Apeldoorn een eigen politiepost.

Als instrumenten voor een dorpsagent noemt Postma o.a. eerlijkheid, geen onderscheid maken, maar ook gemoedelijkheid, humor en gezond verstand. Niet onbelangrijk was volgens hem ook: je moet beseffen dat je gast bent in het dorp, jij moet je aan het dorp aanpassen en niet andersom.

Postma moest zich als agent natuurlijk ook de regels en voorschriften houden. Dat vond hij prima, maar hij was van mening dat als het kon om er soepel mee om te gaan. In Apeldoorn lieten ze hem vaak de vrije hand, want met Uddel en zijn opper was geen land te bezeilen. Maar dat betekende niet dat men met Postma een loopje kon nemen. Als men die mening was toegedaan kwam men bedrogen uit.

Doede Postma had als dorpsagent van Uddel een goede samenwerking met de dominee en de dokter. Daar waar nodig vulden ze elkaar aan. Als goed ingevoerde dorpsagent wist hij vaak problemen op een eenvoudige manier op te lossen. Als men bij de gemeente Apeldoorn op weerstand stuitte bij een inwoner van Uddel, dan riep men de hulp van Postma in en was het probleem zo opgelost.

Voor Postma was Uddel een dorp met een eigen sfeertje, dat vraagt om een eigen aanpak. Maar Uddel is ook een gewoon stukje Nederland, waar de misdaad en al het andere politiegebeuren om een professionele aanpak vraagt. Een politieman in Uddel moet zowel het één als het ander onder zijn pet hebben. Hij moet koddebeier en smeris, diender en politieagent kunnen zijn. En deze niet geringe eigenschappen waren verenigd in de persoon van Doede Postma.

Peter van Rhee, oud voorzitter van Uddels Belang, noemt Doede Postma “een goede man, iemand die geen onderscheid maakte. We hebben altijd op een goede manier met hem kunnen samenwerken”.

In 1986 is Postma met functioneel leeftijdsverlof en werd hij terecht onderscheiden met de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau in zilver.

Na zijn pensionering zijn Postma en z’n vrouw in Uddel blijven wonen, wat toch ook weergeeft hoe ze zich verbonden weten met Uddel en haar inwoners.

Wij condoleren de familie met het overlijden van man, vader en opa en wensen ze sterkte om dit verlies te dragen.

 

bron: o.a. boek Uttiloch, Utteld, Uddel

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX