Menu
Nieuwsoverzicht

Oprichter Alpuro, Peter Boeve, overleden

15 augustus 2017

4

UDDEL   –   Op de leeftijd van 91 jaar is Peter Boeve, oprichter van Alpuro in Uddel, overleden op 14 augustus 2017.

Peter Boeve was een zoon van de melkboer in Uddel, Hendrik Boeve en Berendina Maria Boeve-Vermeer. Hij is opgegroeid in de tijd dat men nog met ‘losse’ melk langs de deuren ging. De melk zat toen nog in de melkbus en werd per liter uitgemeten. In zijn jonge jaren is Peter Boeve ook bakkersknecht geweest. Na zijn diensttijd, hij is ook uitgezonden geweest naar Indië, kwam Peter Boeve terecht bij de firma Gardenbroek in Staverden. Hij leerde daar zijn vrouw, Beertje Gardenbroek, kennen. Zij is overleden in 2014.

Peter Boeve besloot om met een eigen product op de markt te komen. En zo werd in 1963 de Alpuro geopend aan de Elspeterweg in Uddel. De naam Alpuro betekend ‘Als Pure Room’. De Alpuro was de enige fabriek toen in de wereld die het kalveropfokmelk in korrelvorm produceerde.

Met de komst van Alpuro in Uddel zorgde Peter Boeve voor veel werkgelegenheid in Uddel. Op de fabriek werkten veel inwoners uit Uddel en er waren ook veel mensen die een schuur(tje) met kalveren hadden en die voerden met kalvermelk van de Alpuro. De kalvermesterij heeft in Uddel een groot stuk welvaart gebracht. Met de groei van het bedrijf kwam er ook een eigen slachterij, de ESA, in Apeldoorn. Met de komst van de groepshuisvesting richtte Peter Boeve een eigen systeem op, genaamd Peter’s Farm.

Naast de leiding van zijn eigen bedrijf, Alpuro, is Peter Boeve ook van 1970 – 1979 voorzitter geweest van Uddels Belang. Tijdens zijn voorzitterschap is het nieuwe Blanke Schot gerealiseerd. Dit is ontstaan uit de verenigingen uit Uddel in de kantine van de Alpuro. Hij was ook voorzitter van de stichting Sport en Cultureelcentrum Uddel. Een van zijn hoogtepunten tijdens zijn voorziterschap was dat hij voor opening van Het Blanke Schot, in 1971, toenmalig Koningin Juliana mocht ontvangen. In 1992, met Uddel 1200, heeft hij haar nogmaals mogen ontmoeten ter gelegenheid van het boek Uttiloch, Utteld, Uddel, waarin Koningin Juliana het voorwoord heeft geschreven.  

Peter Boeve is voor veel verenigingen van grote betekenis geweest. Men klopte niet gauw tevergeefs aan. Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor de woningbouw en de bedrijvigheid in Uddel. De leefbaarheid van Uddel stond bij hem hoog in het vaandel.

In 2016 ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van Uddels Belang heeft Peter Boeve ook een bijdrage geleverd op uddel.info. Hieronder een citaat uit dat artikel.

“In mijn jaren als voorzitter heb ik de saamhorigheid kunnen ervaren doordat Uddels Belang opkomt voor de algemene belangen van Uddel. Ben dan ook blij dat de mensen mij in de gelegenheid hebben gesteld dat ik een steentje heb mogen bijdragen aan de ontwikkeling van Uddel”.

Een markante persoonlijkheid is de Uddelse gemeenschap ontvallen.

Wij condoleren de familie met het overlijden van hun vader, opa en overgrootvader en wensen hen sterkte voor de komende tijd.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX