Menu
Nieuwsoverzicht

Open Monumentendagen 2024

26 augustus 2024

903x gelezen
2

UDDEL/APELDOORN – Zaterdag 14 september 2024 wordt het drukke dag in Uddel. De open bedrijvendag zal veel mensen op de been brengen. En dan is er dat weekend ook de Open Monumentendagen in de gemeente Apeldoorn.

Op die Open Monumentendagen staat op het programma o.a. het Aardhuis. Maar ook de Hunneschans, de archeologische hotspot bij het Uddelermeer. Tegen het Uddelermeer ligt een ronde ringwalburg met een flinke wal en een droge gracht eromheen. Deze is waarschijnlijk rond 900 na Chr. aangelegd als verdedigingswerk. Je was immers goed beschermd achter de hou – ten palissade die op de wal was gebouwd. Wat er precies verdedigd werd is niet zeker, maar mogelijk had het te maken met de ligging aan de noordrand van het gebied. In de vroege middeleeuwen werd hier veel ijzer gemaakt. Wat de naam betreft: de Hunnen hadden er in ieder geval niets mee te maken. De naam is van Saksische oorsprong.
Tijdens de Open Monumentendagen laten ze de rijke geschiedenis van deze plek herleven! Waan je een archeoloog, middeleeuwse smid of maak zelf prehistorische sieraden. Bij voldoende belangstelling start een rondleiding door een archeoloog.
Activiteiten: Uitleg over de historie van de Hunneschans bij de mobiele Archeohotspot. Rondleidingen door het gebied. Demonstraties van ijzersmeden en sieraden maken.
Datum | tijd: Zaterdag 14 en zondag 15 september van 12.00 – 16.00 uur (let op: afwijkende tijden)
Voor wie van historie houdt een mooie gelegenheid om meer te weten te komen over de Hunnenschans.
Het programmaboekje van de Open Monumentendagen: klik op deze link

OMD-boekje-2024.pdf (erfgoedplatformapeldoorn.nl)

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX