Menu
Nieuwsoverzicht

Op deze (sinus)paden mag je niet wandelen

13 mei 2019

UDDEL – Sinds kort zijn er tegenover de Bleeke Hoeve en op andere terreinen stroken gemaaid. Het Kroondomein verzoekt uitdrukkelijk om niet op deze plekken te wandelen.

Dit is namelijk een zogenaamd sinuspad. Dat pad is gemaaid en dient om aan te geven tot hoever straks gehooid mag worden: alles wat binnen dit pad ligt wordt eind juni gemaaid. Daarbuiten blijft onbehandeld.

Volgend seizoen wordt er vooraf weer een nieuw sinuspad gemaaid, zodanig slingerend dat het min of meer spiegelend loopt ten opzichte van het pad dat er dit jaar ligt.

Door dit zo meerdere seizoenen te herhalen komen er her en der eilandjes te liggen welke de laatste bijvoorbeeld vijf jaar steeds aan het maaien zijn ontkomen. Andere stukjes zijn dan één keer gemaaid, weer andere zijn twee, drie of vier keer gemaaid. Het grootste deel, dat middenin ligt, is dan in die vijf jaar vijf keer gehooid/gemaaid.

Zo krijg je diverse gradiënten met jong, oud en zeer oud grasland. Het Kroondomein hoopt dat dit zich vervolgens vertaald in steeds bloemrijker grasland, wat weer interessant is voor vlinders en andere insecten en vogels. Vandaar dus nogmaals: niet wandelen op deze paden.

Foto’s: Bartus Vos

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX