Menu
Nieuwsoverzicht

Ondernemen tijdens coronacrisis: in gesprek met Kapper Ab

5 juni 2020

In deze artikelserie gaan we met verschillende Uddelse ondernemers in gesprek over de coronamaatregelen in hun bedrijf en hoe zij daar mee omgaan. Vandaag gaan we in gesprek met Albert Schouten van Herenkapsalon Ab.

Welke maatregelen zijn er genomen in de kapsalon?
Er waren ons als kapsalons niet perse allerlei regels voorgeschreven met de opening. Ik heb via de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO) een papiertje uitgeprint. Daarop staat:
– Kom in je eentje naar de salon
– Houd anderhalve meter afstand
– Was je handen direct bij binnenkomst
– Volg aanwijzingen op van het personeel
– Blijf thuis bij gezondsheidsklachten

In principe zijn er niet meer dan twee mensen binnen. Ik heb hier een handencleaner op de tafel staan. Daarnaast heb ik eventueel mondkapjes liggen voor mensen die dat prettig vinden. Zelf heb ik de hele dag een mondkapje op. Ook doe ik een extra plastic schort over het gewone schort heen zodat de haren niet direct in contact komen met het schort. Het nekkraagje, het hygiƫnekraagje, gaat weer om. Ten slotte heb ik op de balie een plexiglasschermpje staan. Mensen kunnen daar onderdoor dan afrekenen. Dat zijn eigenlijk in grote lijnen de dingen die ik vanuit mijzelf doe, samen met de voorschriften van de kappersvereniging.

Welke reacties komen van de mensen? Worden de maatregelen goed opgevolgd?
De mensen reageren heel gewoon. De meeste zien het tafeltje met de handencleaner en wassen gelijk de handen even. Van het mondkapje zeg ik: ‘Het is niet verplicht gesteld, maar als je het prettig vind zet je er eentje op.’ De meeste mensen zetten hem niet op.

Wat is lastig in deze periode?
Ik doe wat extra handelingen, maar dat is niet perse lastig. Ik was wat vaker de handen en probeer tussen iedere klant door met desinfectiedoekjes de leuningen van de stoel te poetsen en de deurkrukken even schoon te maken. Ook desinfecteer ik met alcohol mijn schaar, kammen en tondeusemessen.

Hoe ziet de toekomst eruit voor kapsalon?
Ik denk dat het wel een beetje zo blijft voor mij. Ik heb zes weken stilgelegen, maar dat is niet direct een probleem. We hebben een tegemoetkoming vanuit de overheid gehad. Ik heb gelukkig wel altijd financiƫle middelen achter de hand kunnen houden. Wat niet direct met de coronacrisis te maken heeft, maar wel impact heeft, is het teruglopen van de klandizie. Dat komt door het grote aantal kapsalons wat erbij is gekomen. Dit zijn kappers die snel en goedkoop knippen, alleen niet altijd goede kwaliteit leveren. Het is heel vervelend dat ons vak daardoor erg naar beneden is gehaald.

Is er veel verschil met hoe het voor de coronacrisis was?
Ik ben nu weer vier weken aan het knippen. De afgelopen weken zat ik helemaal vol. Volgende week is het weer knudde, dan is het weer een heel stuk minder. Dat komt denk ik doordat de klanten die je hebt overgeslagen allemaal tegelijk willen. Het klantenbestand is dan waarschijnlijk niet groot genoeg om continu vol te zitten. Dat was vroeger wel anders.

Welke boodschap wilt u de mensen in Uddel meegeven?
Neem je eigen verantwoordelijkheid. Dat wil ik de mensen op het hart drukken. Als je ziek bent, of verschijnselen hebt als hoesten, koorts, blijf lekker thuis. En houd een beetje in grote lijnen de regels aan die gesteld worden. Dan denk ik dat het wel goed kan gaan.

Ook vertellen over hoe uw winkel of bedrijf omgaat met de Coronacrisis? Stuur een mail aan redactie@uddel.info

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX