Menu
Nieuwsoverzicht

Onbegrip, woede en frustratie over hoge boete

21 juli 2018

1

UDDEL / MEERVELD   –    Bij de familie Van Hierden is er onbegrip, woede, frustratie over een hoge boete van bijna € 9.000,00 die zij kregen opgelegd omdat zij een kalf dat ziek was niet hebben afgemaakt, maar door een dierenarts hebben laten behandelen. Liefde voor je dieren wordt blijkbaar in Nederland niet op prijs gesteld. 

Hieronder kunt u het hele verhaal lezen zoals zij het op facebook hebben geplaatst. Er zijn al duizenden reacties op binnen gekomen die ook weergeven hoe verbijsterd men is over de manier waarop instanties omgaan met mensen die met hart en ziel hun werk doen op hun boerenbedrijf. Het artikel op hun facebookpagina is al meer dan 17.000 keer gedeeld. 

Het artikel is met toestemming overgenomen.

– Bijna 9000 euro boete omdat je de veearts een kalf hebt laten behandelen, in plaats van het kalf af (dood) te maken! Bezwaar gemaakt maar volgens RVO ongegrond. In wat voor land leven wij???

Als boer zorg en verzorg je. Als dan op een dag blijkt dat er een kalfje ziek is, ga je niet denken aan euthanaseren maar aan behandelen. Dus je belt de veearts en laat die zijn werk doen. Ook al betekent dat dan dat je geen winst meer maakt op zo’n kalf. In dit specifieke geval was het kalfje 35 dagen oud (en zou die dag worden opgehaald) toen het ziek werd. En als je vorig jaar een kalfje na dag 35 afvoerde, ging er een jongveegetal in werking. Dat was een vrij nieuw verzinsel van de overheid in de fosfaat wetgeving en wij, maar ook onze adviseur (agrarisch gespecialiseerd) wisten nog niet wat dat exact inhield. Maar daar ga je toch ook niet eerst aan denken? Eerst dat kalf er weer bovenop krijgen, daarna zie je wel weer. En dat lukte.. Het ging 6 dagen later alsnog met de vervoerder mee.

Maar van de rijksdienst voor ondernemers, die ons de boete heeft opgelegd, hadden we het kalfje moeten laten slachten en was het dus onze eigen verantwoordelijkheid dat het jongvee getal in werking trad… Let wel :slachten is in dit geval een mooi woord voor afmaken, want een ziek dier mag niet vervoerd maar ook niet voor consumptie geslacht worden. Dus voor enkel een ontsteking aan haar kaak moest ze dood! Als we het dier bij wijze van spreken een klap in de nek hadden gegeven, hadden we nu 700 euro toe gekregen! Dit is de dierenwelzijn die onze overheid dus voorstaat!

 We hebben politici aangeschreven die hier ook verbijsterd over zijn, onze adviseurs wisten niet wat ze lazen en de veearts was zeer verontwaardigd! Maar wij mogen dokken. Boete, proceskosten, alles mogen wij nu betalen, dus dan komen we op boven de 10.000!

Dit is dus hoe er met o.a. boeren en dieren wordt omgegaan! – 

 

foto: facebook

 

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.