UDDEL – De Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel is al 31 jaar actief in Uddel. En zoals de naam al aangeeft bestaat de stichting geheel uit vrijwilligers. Eén van die vrijwilligers is Eef van Roekel die zich 23 jaar heeft ingezet voor de SVHU. In 1992 kwam ze bij SVHU als vrijwilliger en in 1994 werd ze bestuurslid. Tot en met 2002 had ze een dubbelfunctie, ze was secretaris en penningmeester tegelijk. In 2003 kwam er gelukkig weer een penningmeester in het dagelijks bestuur en heeft ze het werk als secretaris voortgezet tot 1 juni van dit jaar. Ze vindt het belangrijk om te benadrukken dat al het werk dat vrijwilligers doen even belangrijk is. “We doen het met elkaar, samen zetten we ons in voor degene in Uddel die hulp en zorg nodig hebben en geven we ze de aandacht die nodig is”, zegt Eef van Roekel.
De Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel is in 1984 door een aantal betrokken Uddelse dames opgericht en in 1985 zijn ze begonnen met de maaltijdvoorziening. Bos en Hei verzorgde het koken van de maaltijden. Met 10-12 personen zijn ze gestart, inclusief het bestuur. Als de maaltijd bij de mensen aan huis werd bezorgd gebeurde het soms dat ze eerst de kachel moesten aanmaken of helpen bij het kousen aantrekken. Men deed verder hoofdzakelijk bezoekwerk en vervoer, ook wel terminale zorg, wat nu bijna niet meer voorkomt, omdat terminale patiënten eerder naar een hospice gaan. Het initiatief om de SVHU op richten werd erg gestimuleerd door de toenmalige huisarts Nooy van der Kolff. Patiënten die zelf geen medicijnen konden halen bij de huisarts konden een beroep doen op de vrijwilligers van SVHU en die haalden dan de medicijnen op en brachten ze bij hen thuis.
Eef van Roekel heeft SVHU zien groeien tot een volwassen hulpdienst, waar altijd de zorg voor de ander centraal is blijven staan. De SVHU had in 1994 ca. 25 vrijwilligers, nu in 2015 zijn dat er 72. Ze komen uit alle geledingen van de Uddelse samenleving. “We zoeken vrijwilligers voor de activiteiten waarbij ze nodig zijn en ingezet willen worden. Ze moeten het leuk vinden, dat verhoogt de motivatie om vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligerswerk is ook verrijkend voor jezelf. Het geeft meerwaarde en je bouwt sociale contacten op” zegt Eef. De SVHU heeft een bestuur dat bestaat uit zeven leden. Elk lid heeft ook een coördinerende taak. Er wordt veel van ze gevraagd. De vrijwilligers zijn allen weer verdeeld in groepen. Er is een groep, van 18 personen, die bij toerbeurt twee keer in de week zorgt dat er eten op tafel staat in de Koningin Wilhelminahof. Die keuken in de Wilhelminahof is er wel gekomen, maar er was geen geld voor toen de Wilhelminahof gebouwd moest worden. “We zijn toen een bliksemactie gestart om geld voor een grote keuken bij elkaar te krijgen. Het was kort dag, maar in twee weken hadden we 52.000 gulden voor een nieuwe keuken. Het was echt bijzonder dat iedereen in Uddel er aan meewerkte”.
Er is een groep bezoekvrijwilligers, die is gericht op signaleren: kijken of alles goed gaat op gebied van wonen, zorg en welzijn. Als het nodig is krijgt men een vaste bezoekvrijwilliger, die dan 1 keer in de 3 weken komt. Mensen geven zelf aan of ze dit willen. “We dringen ons nooit op, we behoren mensen wel in hun waarde te laten”, zegt Eef. “Sinds 2009 geven we ook aandacht aan de mantelzorg. In Uddel zijn er zo’n 70 personen die mantelzorg geven. Je bent mantelzorger als minimaal 8 uur per week of langer dan 3 maanden hulp biedt”. In de week van de mantelzorg, die ieder jaar wordt gehouden, wordt er ook in Uddel extra aandacht aan de mantelzorgers besteed. Het is een goede zaak dat mensen naar elkaar omzien”
De Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel is als voorbeeld gesteld door de Gemeente Apeldoorn. De participatie-samenleving waar de overheid naar toe wil en waar inspanning voor geleverd wordt is in Uddel al lang gemeengoed. “In Uddel steken de vrijwilligers de handen uit de mouwen. De lijntjes zijn kort, we weten elkaar te vinden”
Elk vrijwilliger bij de SVHU krijgt een vrijwilligersovereenkomst. Hierin staat wat er van hen, als vrijwilliger, verwacht mag worden. Maar ook wat een vrijwilliger van de SVHU mag verwachten. Ze krijgen scholing door o.a. thema-avonden die er worden gehouden en door het laten volgen van cursussen.
Eef van Roekel: “Het werk voor de Stichting Vrijwillige Hulpdienst Uddel heb ik altijd met veel plezier gedaan. We zijn best wel eens moeilijke dingen tegengekomen, maar we kwamen er samen altijd weer uit. Wederzijds respect naar elkaar is daarbij heel belangrijk”