Menu
Nieuwsoverzicht

Monumentale luidklok in Uddel.

22 augustus 2017

520x gelezen
1

UDDEL – De herbouw van de toren van de Hervormde Kerk in Uddel nadert z’n voltooiing. De afgelopen maanden kon er dus niet geluid worden. Maar bij overlijden en voor begrafenissen maakt men nu gebruik van de luidklok van de Gereformeerde Gemeente in Uddel.

Nu is dit niet zo maar een klok, die normaal alleen gebruikt wordt voor de zondagse erediensten. Deze luidklok staat op de lijst van rijksmonumenten.

Hieronder hoe men aan deze klok is gekomen.

Op 21 januari 1959 belt notaris van Drimmelen, voorzitter van de Apeldoornse Coöperatieve Boerenleenbank ( later opgegaan in de Rabobank ) met dhr. Staneke uit Uddel, met de mededeling, dat zijn bestuur iets wil doen voor heel Uddel en omgeving. In Uddel was, in 1955, een klokkencomité geweest voor een luidklok en uurwerken voor de in aanbouw zijnde toren van de Hervormde Kerk in Uddel. Het voormalige klokkenomité werd weer enigszins opgetuigd en men mocht op 23 maart 1959 een bedrag van f 2000,00 in ontvangst nemen. Tegenwoordig zou dat zo’n € 900,00 zijn.

Dit geld werd gebruikt voor twee doeleinden. Voor de vierde wijzerplaat en verlichting van alle vier de wijzerplaten van de toren van de Hervormde Kerk en voor de aanschaf van de luidklok van de kerk van Gereformeerde Gemeente in Uddel.

Het grootste deel was voor de vierde wijzerplaat en de verlichting. Maar toen bleef de vraag over wat er met het niet onbelangrijke deel van het geld moest gebeuren dat over was. Vijf leden van het voormalige klokken comité dronken een kop koffie met leden van de kerkeraad/kerkvoogdij van de Hervormde Kerk, te weten Peter Schouten en Hendrik Boeve. Tijdens deze bijeenkomst kwam Peter Vermeer, toen voorzitter van Uddels Belang, met het voorstel om dit bedrag te besteden voor de aanschaf van een luidklok voor de in aanbouw zijnde kerk van de Gereformeerde Gemeente in Uddel. Men vond dit met zijn allen een pracht-idee. Te meer “omdat dit een waarlijk unieke kans is om de gemeenschapszin tot uitdrukking te brengen”.

Hierna ging men naar de klokkengieterij in Asten. Er werd besloten tot de aankoop van een luidklok. Deze luidklok is afkomstig uit het carillon van Aalst in Belgisch Vlaanderenen heeft ook het wapen van Aalst met de tekst: ‘Senatus Populusque Alostanus’ ( Raad en Burgerij van Aalst ) Deze luidklok is gegoten in 1750, in wat toen nog de Zuidelijke Nederlanden waren.

Zo mag deze luidklok, al 267 jaar oud, haar klanken nog steeds laten horen in Uddel.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX