APELDOORN – Minister voor Natuur en Stikstof Christianne van der Wal bracht maandag een bezoek aan Apeldoorn als onderdeel van haar bezoek aan de Veluwe. Zij sprak met kalverhouders uit Lunteren en bezocht het natuurgebied Kootwijkerzand. Wethouder Jeroen Joon verwelkomde vervolgens de minister in Radio Kootwijk, waar zij met verschillende partijen sprak over het gebiedsproces in Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld en de uitdagingen rondom de Veluwe.
Onder het motto ‘Want samen kom je verder’ werken gemeenten, provincie Gelderland, Staatsbosbeheer, waterschap Vallei en Veluwe, agrariërs en inwoners aan een gezamenlijk plan voor de dorpen Garderen, Elspeet, Uddel en Speuld.
In dit gebied, omsloten door natura2000-gebieden, komen veel maatschappelijke vraagstukken bij elkaar waar Nederland mee worstelt. Denk aan opgaven op het gebied van natuur en water, de toekomst van veel agrarische bedrijven en andere ondernemers én natuurlijk de leefbaarheid van het gebied. Het is Nederland in het klein.
Met alle belanghebbenden wordt open en transparant gewerkt aan een duurzaam plan voor de toekomst en worden belangen zorgvuldig afgewogen. Die aanpak past bij de ontwikkeling van het Gelders Programma Landelijk Gebied van de provincie en de doelstellingen van de minister om de Nederlandse natuur te verbeteren en de stikstofuitstoot terug te dringen.
Melkveehouder Eefje Meihuizen, Arend Versteeg (’t Vossegat), de gebroeders De Bruin (De Bruin Process Equipment) en Frank van de Kolk (Uddels Belang) spraken met de minister over de effecten van onzekerheid en de vrees jonge innovatieve boeren in het gebied kwijt te raken. Wethouder Jeroen Joon: “Het is ontzettend belangrijk dat we gezamenlijk dat gesprek voeren. Het gaat tenslotte om hun toekomst en die van hun kinderen. We willen vooral een duurzame ontwikkeling van het gebied.” Heemraad Henk Veldhuizen van het waterschap benadrukte daarbij het belang om in het gebied als één overheid naar buiten te treden. Het is voor een inwoner niet van belang of de regel in Den Haag, Arnhem of door de gemeente is opgesteld.
Minister Van der Wal beaamde dat er schuifruimte nodig is in de gebieden om tot de gewenste ontwikkelingen te komen. Daarvoor is openheid en transparantie nodig, ook binnen de gebiedsprocessen. Ook begreep zij de roep om meer tijd, maar minister Van der Wal benadrukte dat met de nieuwste bevindingen over de staat van de natuur er eerder minder, dan meer tijd lijkt te zijn om de doelen te halen. Op dit moment werkt het ministerie aan de nieuwe opkoopregeling voor piekbelasters. Vervolgens krijgen de gebiedsprocessen een belangrijke rol om met plannen te komen voor de aangekochte grond.
Bron: Gemeente Apeldoorn en LIVING LAB GEUS
Foto: Gemeente Apeldoorn