Menu
Nieuwsoverzicht

Middeleeuws Uttiloch onder ‘Aardhuus’?

30 mei 2016

1

UDDEL    –    In 2013 is bij een archeologisch onderzoek aan de rand van Uddel – op de plek waar nu de woonwijk Aardhuus ligt – een archeologische vindplaats ontdekt. Sporen en vondsten wijzen op bewoning aan het eind van de Vroege Middeleeuwen, ongeveer 1200 jaar geleden: een dorpje met enkele boerde-
rijen en bijgebouwen.

In deze tijd werd er op de Veluwe op grote schaal ijzererts gedolven, verwerkt tot ijzer en verhandeld. De Hunneschans bij het Uddelermeer heeft hierin waarschijnlijk een rol gespeeld. Ook in dit dorpje aan de rand van het huidige Uddel heeft men zich met het bewerken van ijzer beziggehouden. Is met deze nederzetting dan het middeleeuwse Uttiloch gevonden? Het Uddel dat al in 792 na Christus in een schriftelijke bron genoemd wordt? Hoe zag dit dorp er dan uit? En waarvoor diende de ontdekte palissade die een deel van de nederzetting afschermde van de rest?

De gemeente Apeldoorn heeft een prachtige brochure gemaakt waarin je meer leest over de archeologische onderzoek en de vondsten die gedaan zijn en het ontdekte dorp.

Voor de brochure: KLIK HIER

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX