UDDEL – Minder afval en meer hergebruiken, dat was de centrale boodschap tijdens een zeer informatieve avond in de Koningin Wilhelminahof. Dinsdagavond gaven Gera van den Berg, huismoeder en gespecialiseerd in minimaliseren, en Ellen Roza van de gemeente Apeldoorn handige weetjes en tips over afval(verwerking).
“Als je in je huis houdt wat je echt nodig hebt, dan houdt je overzicht. Dat voorkomt ook impulsaankopen.”
Gera van den Berg schreef het boek ‘Op Orde’, een boek over minimaliseren. “‘Op Orde’ is een soort methodiek om je spullen die op zolder liggen niet stof te laten happen, maar ook echt te gebruiken en in de samenleving te brengen,” vertelt Gera. “Wil je duurzamer gaan leven, ga dan leven met minder nieuwe spullen.” Minimaliseren gaat een stap verder dan opruimen volgens van den Berg. Als je in je huis houdt wat je echt nodig hebt, dan heb je overzicht. Dat voorkomt ook impulsaankopen.
Praktische tips
Brood in een zakje? Je kunt ook een mooie katoenen zak meenemen naar de bakker en daar je brood in laten doen. Beleg? Kies de glazen variant in plaats van de plastic variant. Kaas kopen? Wikkel het bijvoorbeeld in bijenwasdoek (herbruikbaar!) of neem je eigen verpakking mee bij het kopen van kaas. Thee en koffie? Een theezakje mag niet in de groene container. Koop bijvoorbeeld een grote pot losse thee, daar doe je erg lang mee. Koffie: gebruik een thermoskan met koffiefilter. Zuivel? Neem een groot literpak in plaats van al die kleine pakjes. Een melkpak kan gewoon bij de PMD (Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken). Op een glazen melkfles zit zelfs statiegeld. Cruesli of muesli? Waarom plastic in een kartonnen pak. Enkel een grote plastic zak scheelt alweer een verpakking. Koekjes/snoepjes? Een snoepje hoeft niet in plastic gewikkeld te zijn.
Tip: Seizoensgroenten kopen? Maak de beste en meest duurzame keuze in de winkel en kijk op Mileucentraal
Er zijn ook genoeg kleine dingen die je in het huishouden kunt doen. Een glazen schaal afdekken met aluminiumfolie? Waarom niet gewoon een bord erop? En heeft u een flessenlikker in huis? Gebruikt u bijvoorbeeld wasmiddel in kleine verpakkingen of een grote verpakking? U kunt ook zelf wasmiddel maken: water mixen met geraspte zeep, even een nachtje laten staan… en klaar!
Schoonmaakmiddelen? Eén schoonmaakmiddel is voldoende. Doe een paar druppeltjes in een emmer water. Baking Soda en azijn is een goede combinatie om het toilet mee schoon te maken. Zalfjes? Heel veel smeersels kunnen je tegenwoordig zelf maken. Tandenpoetsen? Bamboetandenborstels of elektrische tandenborstels op zonne-energie zijn tegenwoordig erg populair. Met Baking Soda kun je prima je tanden poetsen. Voorkom wegwerp-spullen. Denk aan een stoffen zakdoek, gebruik katoenen servetten of afwasbare rietjes.
Ten slotte nog een handige tip van Gera van den Berg: veel dingen kun je tegenwoordig afmelden, zoals papieren reclamefolders en tijdschriften die je niet (meer) leest. Denk ook aan een nee-nee-sticker op de brievenbus. Per huishouden komt er gemiddeld 34 kilo per jaar aan papier binnen. De meeste folders verdwijnen ongezien in de container.
Afval gemeente Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn heeft een nieuw afvalbeleid genaamd Recycleservice in 2025. De gemeente kent meer dan 72.000 huishoudens en heeft een ambitieuze doelstelling, namelijk 30 kilo per persoon per jaar aan restafval. “We zijn goed op weg,” vertelt Ellen Roza van de gemeente Apeldoorn. “Inmiddels al richting de 80 á 90 kilo restafval per persoon per jaar.”
Onze economie is nog best wel lineair ingesteld. “We halen grondstoffen uit de aarde, maken er dingen van, gebruiken die dingen en gooien die dingen vervolgens weg. We willen naar een meer circulaire economie. De vraag is: kunnen we voorkomen dat iets afval wordt?”
Steekproef
Apeldoorn heeft in 2017 een steekproef gedaan: wat zit er nu in die restafvalcontainer? Het blijkt dat er in de gemiddelde restafvalcontainer maar 25-30% restafval zit. Veel mensen scheiden dus (nog) niet op de juiste manier. Wat hoort waar? Een paar voorbeelden. Een chipszak gaat bij het restafval, namelijk aluminiumfolie waar plastic op zit. Een pizzadoos van de pizzaboer hoort eigenlijk niet in de papiercontainer maar bij het restafval. Ondanks dat de doos van karton is gemaakt, moet deze bij restafval omdat het vettig is geworden. Let op: de pizzadoos uit de supermarkt kan dan wel weer in de papiercontainer. Dit omdat de pizza weer apart verpakt zit in plastic.
“Het blijkt dat er in de gemiddelde restafvalcontainer maar 25-30% restafval zit.”
Een plastic zwembadje gaat niet in de plastic container. Dit komt omdat een zwembadje te groot is en verstrikt kan raken in de machines tijdens de verwerking. Dit geldt ook voor netten om kerstbomen of landbouwfolie. Officieel moet het bij de restafval, behalve als u het in hele kleine stukjes knipt…
Kattenbakvulling mag niet bij de GFT (wel als het gaat om houtkorrels). Vochtig toiletpapier moet in principe bij het restafval. Vissengraten en botjes mogen gewoon bij de GFT. Al het medisch afval (katheters, incontinentiemateriaal of urinezakjes) moet bij het restafval.
Luiercontainer
Enkele keren per jaar wordt ook in Uddel de BEST-tas opgehaald. U kunt hier bijvoorbeeld boeken, e-goed, speelgoed en textiel in kwijt. Voor meer informatie kunt u kijken op de site van Circulus Berkel. Het is in Uddel ook mogelijk om gebruik te maken van de luiercontainer. U kunt hiervan gebruik maken met uw milieupas. Hiervoor moet u even bellen met Circulus Berkel om uw pas te activeren.
In andere delen van de gemeente Apeldoorn is het nieuwe afvalbeleid al in werking getreden. “De reacties waren in eerste instantie wisselend. De resultaten die we inmiddels zien zijn positief. Maar er zijn ook uitdagingen, denk aan afval rondom de ondergrondse afvalcontainers.” Ook in Uddel is dit een probleem. De gemeente neemt alle reacties van bewoners zeer serieus en kijkt waar mogelijk nog verbeteringen zijn aan te brengen in het nieuwe beleid.
Vragen
Ook vanuit de zaal kwamen nog enkele vragen voor de sprekers van de avond. Een overzichtje:
- Er komen enkele nieuwe ondergrondse containers bij in Uddel. De nieuwe containers krijgen twee openingen: eentje van 60 liter (1,50 euro per keer) en eentje van 30 liter (0,75 euro per keer). Alleen de bestaande containers hebben maar 1 opening van 60 liter (1,50 euro per keer). Kleine huishoudens zijn dan duurder uit, of moeten afval opsparen in huis, kan dit anders?
We kunnen in verband met de kosten helaas niet alle oude containers vervangen door nieuwe containers met twee openingen. Als we de oude containers vervangen dan komt er wel een nieuwe container met twee openingen daarvoor in de plaats.
- Vleesbakjes mochten nooit bij de PMD, kan dit nu wel of niet?
Ja dit kan gewoon, vleesbakjes mogen bij het plasticafval.
- Tegenwoordig gebruik ik mijn oude restafvalvuilnisbak voor PMD. Kan ik mijn PMD afval gewoon in een grote plasticzak in een container gooien?
Ja, dat mag. De zak wordt later tijdens de verwerking open gemaakt.
- Half maart gaan de grijze containers weg, komen de nieuwe pasjes op tijd binnen?
Ja, die komen voor die tijd binnen.
Ten slotte nog tip: gebruik een Afval Vrij app om te kijken wat waarin moet (met handige zoekfunctie!)