Menu
Nieuwsoverzicht

Meer gezamenlijkheid in aanpak wolvenprobleem

8 november 2023

676x gelezen

APELDOORN – De SGP-fractie heeft 27 september jl. vragen gesteld over de overlast door wolven. (zie SGP stelt opnieuw vragen over de wolf – SGP). De antwoorden zijn op 1 november ontvangen. Het College van burgemeester en wethouders geeft in reactie op de vraag naar een risicoschatting aan dat het ‘redelijkerwijs niet mogelijk is om het risico voor fietsers of wandelaars in het bos of op de hei te kwantificeren.’ Gelukkig schrijven ze daarbij dat ‘het risico van een aanval van een wolf op een mens een belangrijk thema is in de beleving van mensen die in wolvengebied wonen.

Ondertussen groeit het aantal wolven en zijn er inmiddels 7 roedels wolven op de Veluwe. Het aantal bijtincidenten wordt bijgehouden. Het gemeentebestuur van Apeldoorn merkt hierover op: ‘Als het gaat om hobby- en kleinvee zien we vooral sinds medio augustus een toename van het aantal bijtincidenten in het gebied Speuld, Uddel, Elspeet (waarbij de uitslagen van de DNA-testen vanaf begin september nog niet bekend zijn).

De SGP-fractie vindt het lastig steeds weer te moeten constateren dat de gemeentelijke overheid geen instrumenten heeft om tot een verantwoord beheer van het aantal wolven over te gaan. Vanwege de beschermde status van de wolf is het college in dit opzicht aan handen en voeten gebonden.  De fractie is blij dat Apeldoorn hierin samen met andere gemeenten optrekt. Op 29 september jl. heeft er een overleg plaatsgevonden met de Veluweburgemeesters, waaronder de burgemeester van Apeldoorn. In dat overleg zijn ze bijgepraat over de inspanningen van de Wolvencommissie en het handelingsperspectief voor burgemeesters. Concreet is daar ook de wens besproken om gezamenlijk een brief aan de Provincie te sturen om de boodschap af te geven dat er meer duidelijkheid moet komen over de bevoegdheden van de verschillende overheden om in te kunnen grijpen. Deze brief is inmiddels verstuurd.

De SGP is blij met deze stap en hoopt dat dit zal leiden tot meer beheermogelijkheden op gemeentelijk niveau. Zij zullen zich blijven inzetten voor de veiligheid en het welzijn van de inwoners, evenals voor verantwoord natuurbeheer.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX