Menu
Nieuwsoverzicht

Massale belangstelling voor inloopavond mogelijke windmolens

3 juli 2019

4

UDDEL – Veel belangstellenden dinsdagavond tijdens de inloopavond over de mogelijke windmolens nabij Uddel. Wethouder Mark Sandmann en verschillende medewerkers van de gemeente Apeldoorn waren aanwezig om vragen te beantwoorden.

Wethouder Mark Sandmann vertelt dat de komst van de windmolens een serieuze stap is in de energietransitie. Deze transitie is erg belangrijk voor de gemeente Apeldoorn. Zonnepanelen, biomassa, wind-energie enzovoort, alles is nodig om uiteindelijk in 2050 de gemeente bijna helemaal energieneutraal te krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat vijf plekken in de gemeente Apeldoorn voldoen aan de wettelijke eisen. Daarvan liggen drie plekken ten zuiden van Uddel.

Het recente onderzoek gaat uit van windmolens met een ashoogte van 120 meter, en wieken van 60 meter. Om een idee te geven hoe dit er in het landschap uit zou kunnen gaan zien, zijn deze foto-impressies gemaakt. De beelden geven een indruk van een mogelijke toekomstige situatie, maar zekerheid geven ze nog niet. Ook niet qua exacte locaties en aantallen windmolens per locatie. Om tot definitieve keuzes te komen zijn nog meerdere vervolgstappen nodig.

Of een plek wel of niet geschikt is, hangt af van 20 factoren. Denk hierbij aan afstand tot bebouwing, vliegvelden, snelwegen, spoorwegen, natura2000-gebieden enzovoort. Theo van Es houdt zich namens de gemeente bezig met de energietransitie. ‘De gemeente Apeldoorn is wat wind-energie betreft een moeilijke gemeente,’ vertelt hij. Zo is het gebied direct naast de snelweg A1 niet geschikt omdat dit een natura2000-gebied is en kunnen windmolens ook niet te dicht bij vliegveld Teuge worden geplaatst.

Drie plekken die dus wel geschikt zijn, liggen in en rond Meerveld en Nieuw-Milligen. Veel omwonenden zijn hier niet blij mee. Nico en Edith Groeneveld hebben een camping in Meerveld. Uit het model blijkt dat op 383 meter van hun woning mogelijk een windmolen komt. Dat betekent waarschijnlijk geluidsoverlast en slagschaduw. ‘Het kan zijn dat de mensen dan niet meer naar onze camping komen,’ vertelt Edith. Van meeprofiteren willen de campingeigenaren (nog) niet horen: ‘We hebben een heerlijk plekje en tegen de rust die we nu hebben, kan geen geld tegenover staan.’

Kees Bos, van Bos Graszoden uit Nieuw-Milligen, woont nog dichterbij een mogelijke windmolen: ‘Op 250 meter van mijn huis.’ Hij is niet tegen de energietransitie en ook niet tegen de komst van een windmolen op zijn land. Alleen niet te dichtbij en het is volgens hem belangrijk dat er goed geluisterd wordt naar omwonenden. Walter van Dijk, ook uit Nieuw-Milligen, staat erg kritisch tegenover de mogelijke komst van de windmolens. Het meeprofiteren scheelt hem niet zo veel, maar wat zijn de effecten van het geluid van de molens? Dit zal volgens hem invloed hebben op veel mensen.

Er zijn geen wettelijke minimum-afstanden vastgesteld tussen een windmolen en bebouwing, vertelt een medewerker van de gemeente Apeldoorn. Deze afstanden worden op basis van slagschaduw en geluid bepaald. Daarbij is ook van invloed of er scholen of andere instellingen in de buurt liggen. Campings worden niet meegenomen in de besluitvorming. De gemiddelde afstand tussen een windmolen en bebouwing hangt af van onder andere de hoogte van de windmolen. Voor een molen van 120 meter hoog is deze afstand normaliter 480 meter.

Sander Kok woont in Uddel en zit namens de SGP in de Apeldoornse gemeenteraad. Volgens hem zijn er als je nuchter nadenkt zeker betere locaties te vinden. Daar is Frank van de Kolk, waarnemend voorzitter van Uddels Belang, het mee eens:’Ik ben niet tegen verduurzaming, maar de locatie is ongelukkig gekozen.’ Het gebied rond Meerveld is een enkenlandschap, heeft jarenlang open moeten blijven en er mocht dus niet te hoog gebouwd worden. ‘Nu lijkt het erop dat er met de molens opeens veel meer mogelijkheden zijn in dit gebied.’

Gytha van der Veer, woordvoerder van de Gemeente Apeldoorn, benadrukt dat het proces zich nog in een vroeg stadium bevindt. ‘Deze avond is puur informatief en er worden nog allerlei verkenningen uitgevoerd. Dan volgt er nog een vervolgonderzoek.’ Uiteindelijk zal eind 2019 duidelijk moeten zijn of de plannen haalbaar zijn en of deze voldoen aan de spelregels.

Volgende week donderdag 11 juli zal een openbare raadsvergadering plaatsvinden. Deze vergadering is in het gemeentehuis en begint om 19.00 uur zal tot 21.00 uur duren.
Mensen kunnen tijdens de vergadering ook inspraak krijgen. Bij voorkeur hiervoor even aanmelden via: politiekemarkt@apeldoorn.nl. Dit kan ook nog op de avond zelf.

Meer informatie en documenten ter voorbereiding op de openbare raadsvergadering: Klik hier (Klik daarna op de paperclip bij Politieke Markt Raadszaal – 19.00u)

 

 


Volg Uddel.info ook via Whatsapp! Klik hier voor meer informatie.

Background

Mis nooit meer het nieuws uit Uddel!

Volg ons op social media of schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en evenementen in en om Uddel.

IN JE INBOX